Annons:

Är citatet verkligen Astrid Lindgrens?

Den här bilden har fått stor spridning på sociala medier på sistone. Men är citatet äkta?

Är citatet verkligen Astrid Lindgrens?

En bild på Astrid Lindgren och ett citat har fått en enorm spridning under den senaste veckan. Men experter ifrågasätter om citatet verkligen kommer från Astrid Lindgren. – Vi kan inte hitta just det här citatet, säger Cilla Nergårdh, pressansvarig på Saltkråkan AB.

Annons:

”När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom”. Det citatet har placerats på en bild med Astrid Lindgren och fått stor spridning i sociala medier på sistone.

Citatet har mestadels spridits som ett inlägg i den infekterade flyktingdebatten, och andemeningen har varit att det är dags att byta ut regeringen med anledningen av deras hantering av frågan.

Men inte ens de största experterna kan säga att det verkligen är Astrid Lindgren som uttalat sig på det sättet.

– Astrid Lindgren var inblandad i en lång skattedebatt  1976 och om hon någon gång har sagt det här, så kan det vara från den debatten. Men vi har plöjt igenom artiklarna från 1976 och vi kan inte hitta just det här citatet, säger Cilla Nergårdh, pressansvarig på företaget Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens författarskap, till Expressen.

”Uttryckte sig lättare och klurigare”

Många har hört av sig till Saltkråkan med tanke på bilden som spridits.

– Vi har fått mycket reaktioner på citatet och många frågade om hon verkligen hade sagt så och om vi kunde presentera några källor. Några har reagerat på att det var så konstig kommatering och att det inte var likt Astrid Lindgrens sätt att skriva.

Även Margareta Strömstedt, mångårig vän till Astrid samt författare till flera böcker om världsförfattarinnan från Vimmerby, anser att citatet vore olikt Astrids sätt att uttrycka sig.

– Hon uttryckte sig ofta lite lättare och mera klurigt än det där, men innehållsmässigt så strider inte emot vad hon brukar säga. Men jag tycker att kommateringen är lite konstig. Jag känner inte igen citatet ordagrant, nej, säger hon till Expressen.

Nergårdh anser att användningen av citatet är problematisk:

– Just detta citat verkar användas i sammanhang som inte har någonting att göra med Astrid Lindgrens verk eller värderingar och det är inte så citaträtten ska användas, säger Cilla Nergårdh, pressansvarig.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt