Annons:

Premiär för Näs vårutställning om Ellen Key

På lördag är det premiärdag för Näs utställning om Ellen Key. Utställningsproducenten Anneli Karlsson kämpar för fullt med att få allt klart.

Premiär för Näs vårutställning om Ellen Key

På lördag är det öppning av årets vårutställning på Astrid Lindgrens Näs. I den gamla prästgården får man veta mer om författaren och kvinnosaksideologen Ellen Key. – Hon har betytt mycket för vår tid, säger utställningsproducenten Anneli Karlsson.

Annons:

Det är bara några dagar kvar till öppningen och Anneli Karlsson har fullt upp. Hon förbereder inför vårens utställning, som har premiär på lördag, i den gamla prästgården på Näs. 

Då ska besökarna få veta mer om Ellen Key, född 1849 utanför Västervik, och som kom att betyda mycket med sina banbrytande idéer och visioner om framtiden. 

– Ellen Key har betytt mycket för vår tid. Jag tror kanske inte att vi förstår, eller har förstått, hennes storhet, men det är viktigt att lyfta fram en kvinna som betytt mycket för vår tid, säger utställningsproducenten Anneli Karlsson. 

Format 1900-talets syn

Ellen Key var en svensk författare, fredsivrare, kvinnosaksideolog och pedagog. Hon är mest känd för sitt verk "Barnets århundrade", som utkom 1900, och som översatts till 13 språk. Den handlar om hennes synpunkter på skola och barnuppfostran. 

– Hon satte barnets fri- och rättigheter i centrum och hon har format 1900-talets syn på barn och på uppfostran. Hon var en folkbildare av rang. 

Ellen Key var också en tidig feminist, aktiv i kampen för kvinnlig rösträtt – och spenderade mycket av sin tid utomlands. Natur, trädgård och odling var en viktig del i hennes pedagogiska vision. 

– Hon var en av de första att skriva på listorna för kvinnlig rösträtt, hon lade sig i debatten och var en av de största opinionsbildarna på den tiden. Hon hämtade mycket idéer från Europa och hade hela tiden tanken att utbildning och folkbildning var viktigt. Den pedagogiska biten var jätteviktig för henne. 

"Ska bli jättekul"

Anneli Karlsson har stora förväntningar på utställningen om Ellen Keys liv och idévärld i hemmet på Strand.

– Det ska bli jättekul att ha en vårutställning som sträcker sig till maj och som visar upp en personlighet som folk kanske inte har koll på. Jag hoppas att det kommer många besökare och Ellen Key är i ropet just nu, det pågår en stor utställning i Stockholm också.

Finns det då någon koppling till Astrid Lindgren, själva anledningen till att Näs existerar över huvud taget? Det gör det, faktiskt.

– Astrid var ute och vandrade med sina vänner och de ville se Strand, så de tog sig in. Ellen Key såg det och undrade barskt vad de gjorde där. Astrid fann sig och sa att de ville titta på Strand. Sedan blev Astrids vän Greta biten av Ellens hund och då kom Ellen ut med en underkjol som inte var knäppt. Den fick Astrid knäppa. Det här har hon skrivit om i Svenska Dagbladet på 80-talet, men det finns flera varianter på den här historien. 

Ellen Key kom också att prägla Astrid Lindgren till viss del. 

– Inne på Strand så hängde en tavla med texten: "Denna dagen, ett liv". Den gjorde stort avtryck på Astrid Lindgren och har återkommit flera gånger i hennes författarskap. Många förknippar nog "Denna dagen, ett liv" med Astrid, men hon såg det alltså först hos Ellen Key. Från början var orden poeten och filosofen Thomas Thorilds. Honom kommer man också få veta mer om. 

Utställningen, som också vid tre olika tillfällen kommer få besök av föreläsare för att ytterligare fördjupa bilden av Ellen Key, pågår från mars till maj. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt