Annons:

Här är Vimmerbys nya parti:

Partiets ordförande Erika Sörengård och de lokala politikerna Annica Johansson, Ann-Louise Mårth Stenman och Conny Gunnarsson.

Här är Vimmerbys nya parti: "Slut med att knyta näven i fickan"

Vimmerbys kommuninvånare får ett parti till att ta ställning till inför kommunvalet 2018. I går bildade Landsbygdspartiet oberoende en interimsstyrelse i Gullringen.
– Nu har de trampat på oss tillräckligt, säger Conny Gunnarsson, en av frontfigurerna.

Annons:

Det blir ännu ett parti som vill vara med och leka när det vankas val till kommunfullmäktige i Vimmerby 2018. Numera existerar det rikstäckande partiet Landsbygdspartiet oberoende även här. 

Bakom bildandet av en lokal förening står bland annat Annica Johansson, Ann-Louise Mårth Stenman och Conny Gunnarsson. På måndagen besökte även partiledaren Erika Sörengård Gullringen. 

– Vid skolnedläggningen, när de körde över oss totalt, så kände vi att vi måste göra något åt det. Nu har de trampat på oss tillräckligt, säger Conny Gunnarsson, som ett svar på när tankarna att starta ett parti kom.

Annica Johansson har varit sympatisör med partiet en längre tid. 

– Jag råkade sitta vid datorn och fick se ett klipp med en man som heter Claes Littorin. Han sade det jag ville höra och sedan var skolskjutsarna en annan viktig fråga för mig. De är nästan borta på landsbygden i dag, säger hon. 

Ann-Louise Mårth Stenman håller med. 

– När jag var liten kunde jag i stort sett på bussen vid huset och nu behöver min lillasyster gå ut till stora vägen. Man märker verkligen av den här nedmonteringen som har pågått i över 20 år. Nu räcker det verkligen, säger hon. 

"Decentraliseringen ett problem"

I Vimmerby kommun är man drygt 15 som är engagerade. En bra bas att stå på inför det kommande valet. 

– Det är vi som börjar och någon måste börja resa sig. Det svåra är att få människor att engagera sig politiskt, säger Conny Gunnarsson. 

Vilka är de viktigaste frågorna i Vimmerby?

– Decentraliseringen. Det finns ett Vimmerby kommun utanför stadsgränsen och en levande landsbygd är inte Krönsmon. Det finns många samhällen utanför stadsgränsen. Sedan saknar jag polisen, tryggheten försvinner. Vi skulle gärna se en fördubbling, säger han. 

"Finns ett missnöje"

Nu siktar partiet på minst ett mandat i fullmäktige efter valet 2018. Företrädarna tror att det definitivt finns ett behov. 

– Jag tror att det finns ett missnöje och ett väldigt stort stöd för oss. Bara det här med att det är sossar och moderater som går hand i hand, nä, man måste lyssna på folket. Vi blir totalt överkörda på landsbygden. Vi har varit lovade en gång- och cykelvägen i Gullringen sedan 2007 och det har förskjutits och förskjutits. Det är så tydligt, men allt inom stadsgränsen kan ske. 

Att prioritera om inom budgeten ska lösa de satsningar LPo vill göra. 

– Det handlar om en omprioritering av pengar och sedan går det att skjutsa ut barn till skolorna också. Då får barnen möjlighet att komma ut till en lugn och trygg skola. 

Det håller partiledaren Erika Sörengård med om. 

– Man kan flytta ut arbetstillfällen också, så att folk vill bo i de små byarna och skolorna fylls. En annan aspekt är att vi tappar fem bondgårdar i veckan och varje gård genererar fem andra jobb. Vi skulle behöva höja vår självförsörjningsgrad, den ligger bara på 40 procent. En blomstrande landsbygd är bra för alla, och landsbygden och staden måste gå hand i hand. Vi är beroende av varandra. Landsbygden levererar mat, el, värme och byggmaterial till staden och vi behöver folk i staden som köper våra grejer, säger hon. 

Ett mandat i Kinda

Partiet vill också förändra så att lagen om offentlig upphandling skyddar närproducerade alternativ. 

– Man måste skydda den egna kommunen. Det finns mycket dubbelmoral i miljötänket. Kommuner säger att det ska vara ekologiskt och så köper man ekologiskt från Uruguay, i stället för från närmaste gård. Vi vill också ha lägre skatt på drivmedel ju längre ut i obygden man bor. 

Landsbygdspartiet oberoende är representerat i flera kommuner i Sverige. I Svenljunga har partiet fem mandat och är en del av den styrande majoriteten. Partiet har ett mandat i Kinda, som besitts av Pierre Ländell. Han var på plats i måndags och gav värdefulla tips. 

– Motivationen att nå fullmäktige finns absolut, sedan får vi se vilka våra sympatisörer vill ha. Vi ska i alla fall sluta stå med näven i fickan. Nu ska vi ta ett steg framåt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt