Annons:

  • Att rekrytera en ny vd till VEMAB blir en betydligt billigare affär den här gången. Foto: MostPhotos

  • Ola Gustafsson (KD) är ordförande för VEMAB. Foto: Simon Henriksson

Ny vd ska rekryteras – blir betydligt billigare än senast

Vimmerby Energi- och Miljö AB är ute på rekryteringsjakt igen. Förra gången kostade rekryteringsfirman 165 000 kronor. Den här gången är det en betydligt mindre summa det handlar om.

Annons:

2016 lämnade den mångårige vd:n Roger Carlsson sitt jobb som vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB för att gå i pension. VEMAB anlitade en rekryteringsfirma för att finna hans efterträdare.

Notan för det landade på 165 000 kronor och ny vd blev Torbjörn Swahn, som redan fanns i bolaget sedan tidigare. 

Nu är VEMAB på jakt efter Swahns efterträdare och nu står det klart vem som får rekryteringsuppdraget.

– Processen kring en ny vd är igång och det har precis gått ut, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande för VEMAB. 

Men kostnaden blir nästan en tredjedel den här gången. OnePartnerGroup erbjöd det lägsta priset och tar knappt 60 000 kronor för uppdraget. Drygt 100 000 mindre än vad det kostade 2016.

– Utöver det tillkommer en del annonsering i tidningar och annat som inte ingår i deras paket, men det rör sig om 60 000 kronor för deras arbete.

Hur kan kostnaden vara så mycket lägre den här gången?

– Vi har gjort en förenklad upphandling där vi har ställt vissa obligatoriska krav. Inkomna anbud som uppfyller kraven har sedan utvärderats efter lägsta pris. OnePartnerGroup var den firma som kunde erbjuda det lägsta priset, men hur de olika anbudsgivarna kommit fram till sina prissättningar har jag ingen uppfattning om. 

Ansöksningstid till 7 november

Sista ansökningsdagen för vd-jobbet på VEMAB är satt till 7 november. Men när en ny vd för energi- och miljöbolaget kan finnas på plats är för tidigt att säga.

– När man står mellan två tjänster är det svårt att planera. Processen blir därefter och det kan handla om månader. Uppsägningstider, förhandlingar och annat påverkar. Det är svårt att säga något om och vi vet mer först när vi har en person klar. Jag kan bara gissa och det är onödigt. Då är det bättre att låta processen ha sin gång. Jag kan hoppas på december, men om det blir före eller efter jul spelar ingen större roll. Det viktiga är att det blir rätt person. 

Hur ser du på förutsättningarna att hitta en bra vd?

– Jag måste utgå från att förutsättningarna för det är goda. Det är min förhoppning.

Efter sista ansökningsdag väntar en del andra åtgärder.

– Rekryteringsbolaget gör en del åtgärder och går vidare med de personer som de tycker att det är läge att gå vidare med. 

Vad är det för kanaler ni går ut i?

– Det är en del digitala kanaler framför allt och ligger i de paket som rekryteringsfirman har. Utöver det har vi informerat dem om vilka tidningar i närområdet som vill vi se att det går ut i också. 

Ännu är inget klart kring den interim vd som VEMAB ska ha under en övergångsperiod.

– Men det ligger i närtid och kommer bli klart snart, säger Ola Gustafsson.

"Trygghet för bolaget"

Torbjörn Swahn var redan anställd i bolaget när rekryteringsfirman tog fram honom för 165 000 kronor. Den kostnaden har flera gånger försvarats av bolagets politiska ledning.

– Även om någon intern söker är det här ett sätt att pröva den personens kompetens. Det är en trygghet för bolaget att få bästa möjliga vd och även en trygghet för den som får jobbet. Det har skett i ärlig konkurrens. Även om det är mycket pengar för de här rekryteringstjänsterna så är det väldigt lite pengar i jämförelse med en felrekrytering, har Ola Gustafsson sagt tidigare.

Han vill heller inte kommentera om det finns någon lämplig i de egna leden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt