Annons:

Efter 25 år – nu trappar han ned sitt politiska engagemang:

Nu ska Leif Larsson trappa ned sitt politiska engagemang. Foto: Simon Henriksson

Efter 25 år – nu trappar han ned sitt politiska engagemang: "Lagt ett års tid i bil"

Han har vigt 25 år av sitt liv åt regional utvecklingspolitik. Nu väljer Leif Larsson att trappa ned sitt engagemang i regionpolitiken. Han blir dock kvar i kommunpolitiken i Vimmerby.
– Det är ingen hemlighet att jag har bekymmer med hälsan, säger han. 

Annons:

Leif Larsson har lång politisk erfarenhet och var kommunalråd i Vimmerby kommun i slutet av 90-talet. Han har också lagt 25 år på regional utvecklingspolitik.

Nu meddelar att han inte kommer kandidera till nästa års regionval. Det skrev han på sociala medier på torsdagsförmiddagen.

– Någonstans känner man att det är slut. Jag har lagt 25 år av mitt liv på regional utvecklingspolitik. Det har varit väldigt spännande. Bildandet av Regionförbundet 1 juni 1997 var anledningen till att jag blev kommunalråd i Vimmerby, säger Leif Larsson. 

Hur kom det sig?

– Bengt Johanssons sätt att trappa ned var att gå in i presidiet i Regionförbundet. Det kunde han inte kombinera med att vara kommunalråd i Vimmerby och då blev jag det.  

"Måste ha en inre kompass"

Leif Larsson har fyra år som ordförande i Regionförbundet, åtta år som vice ordförande och arbetsutskottsledamot och de senaste fyra åren har han varit ordförande i regionfullmäktige. 

– Jag var representant från Vimmerby för Regionförbundet i fyra år. Något jag har reflekterat över är hur mycket resor jag gjort och hur mycket tid det har tagit. Under de här 25 åren har jag ett helt års arbete i tid. Det har varit många resor runt om i Österjöregionen samt resor till Sydafrika, Kina och USA. Ett års tid i bil och tåg är helt otroligt mycket. Jag har använt den tiden till att ha kontakt med folk och jag har också fått tid att fundera och hitta lösningar på olika saker.

Något särskilt du tar med dig?

– Ska man vara med och påverka, vilket även gäller kommunpolitik, måste man ha en inre kompass som är fast. En slags värdegrund som sitter där och har man det är det alltid lättare även i svåra frågor. Man måste förstå hur politiken och organisationen man är vald i fungerar. Först då kan man få någonting gjort. 

Vill fortsätta i Vimmerby

Helt ger dock inte Leif Larsson upp sitt politiska engagemang. 

– Det är ingen hemlighet att jag har bekymmer med hälsan. Någonstans måste jag trappa ned och då ville jag behålla och kanalisera engagemanget i Vimmerby. Samtidigt får jag mer tid för familjen. 

Vad är du intresserad av för roll i kommunpolitiken?

– Det är upp till medlemmarna och valresultatet. Jag kandiderar gärna en period till som ordförande i fullmäktige och bidra med den erfarenhet jag har i de församlingar som finns.

Är du intresserad av att bli kommunstyrelsens ordförande?

– Nej, där har vi en bra KSO som det är i dag. Men jag tar gärna en roll att hjälpa till och stötta. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt