Annons:

Vill se tågstopp i Gullringen:

Jens af Ekenstam Stenman (V) vill att kommunen trycker på för tågstopp i Gullringen. Foto: Simon Henriksson

Vill se tågstopp i Gullringen: "Förväntar oss det som motbetalning"

Frågan om tågstopp i Gullringen har lyfts i flera år. Vänsterpartisten Jens af Ekenstam Stenman vill att kommunen ska trycka på.
– Vi skulle gärna se fler stopp, inte minst i Gullringen, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

För snart fem år sedan lyfte den dåvarande majoriteten upp frågan om tågstopp i Gullringen igen.

– Vi tror att det är viktigt att få till ett tågstopp i Gullringen. Det skulle göra att nya medarbetare, om BoKlok behöver det, kan pendla dit i ett första läge, sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Tomas Peterson (M) i januari 2017.

Kustpilen slutade att stanna i Gullringen på 1990-talet. Men trots påtryckningar stannar tågen fortfarande inte i samhället. Vid det senaste fullmäktigesammanträdet lyfte Jens af Ekenstam Stenman frågan på nytt. 

Han hänvisade till ett nyligen taget beslut av kommunstyrelsens arbetsutskott i grannkommunen Hultsfred. 

– I Hultsfred rådet fullständig politisk enighet i frågan och Hultsfreds kommun har nyligen vänt sig till kollektivtrafiknämnden och KLT för att tåget åter ska stanna i Mörlunda. Kan inte Vimmerby kommun vända sig till samma adressater i frågan att få till tågstopp i Södra Vi och Gullringen? Man skulle kunna ta "badtåget" till Gullringen och resor till och från Linköping skulle bli mycket enklare för boende i orterna. Även arbetspendling till Ljunghälls och BoKlok skulle underlättas, säger Jens af Ekenstam Stenman.

"Skulle gärna se fler stopp"

Han berättade att frågan var uppe på dialogtourmötet i Gullingen. 

– Jag har fått många påstötningar om tågstopp i Södra Vi och Gullringen. Det vore fint om fullmäktige kunde stå bakom något som många medborgare önskar och som uttrycks bland alla partiers sympatisöer. Det blir mer tyngd i frågan om två kommuner hör av sig i samma ärende.

Kommunstyrelsens ordförande, Jacob Käll (C), besvarade frågan under ledamöternas frågestund.

– Jag skulle gärna se fler stopp, inte minst i Gullringen. I förslaget för nya infrastruktursatsningar mellan 2022 och 2033 finns flera satsningar på Stångådalsbanan och det ska vi vara nöjda med. Vi bör stå enade och i länet har vi enats om att stationen i Rockneby ska byggas ut. Vi ska vara med och medfinansiera det. Nu förväntar vi oss en satsning i Gullringen som motbetalning, säger han.

Södra Vi är dock inte lika aktuellt.

– Vi har inte lyft Södra Vi, men vi bör enas och prioritera objekt och då lyfter vi just Gullringen. Det kommer dröja, men det är viktigt att ha med det på listan och vi hoppas att vi får till det här stoppet på sikt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt