Annons:

Oppositionen kritisk:

Helen Nilsson (S) är tillsammans med partikollegan Eva Berglund kritisk mot att inte all personal är en del av extra satsningen. Foto: Arkivbild

Oppositionen kritisk: "Ökningen går bara till utbildad personal"

Vimmerbyalliansen utökar det centrala löneanslaget med 1,5 miljoner kronor. För lite menar Socialdemokraterna.
– Sent ska syndaren vakna brukar jag säga, säger Eva Berglund (S).

Annons:

Flera hundra anställda i Vimmerby kommun får en löneökning utöver det redan centrala avtalet. Det rör sig om omsorgsassistenter, undersköterskor och behöriga grundskollärare. Sammanlagt ligger satsningen på fyra miljoner kronor. 

"Bakgrunden är den lönekartläggning som genomförs årligen och som flaggar upp osakliga löneskillnader mellan olika yrkesgrupper", skriver den politiska majoriteten i ett pressmeddelande.

– Vi har diskuterat det här under en tid och haft flera möten med de fackliga företrädarna. Det har vi i normala fall också inför lönerevisionen, men nu har vi valt att tillföra mer medel till det centrala löneanslaget, säger Marie Nicholson (M). 

Hon menar att det här är en grupp som flaggats upp tidgare.

– De har lägre lönenivå än de borde ha när man jämför med andra yrkesgrupper i kommunen. När HR-avdelningen har kartlagt det här så ser man att de borde ligga högre. 

"Endast till utbildad personal"

Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, menar att satsningen inte är tillräcklig.

– Vi lade ett förslag om att höja med 1 000 kronor inom vård och omsorg till varje anställd inom Kommunals avtalsområde. Vi lägger det inte i en pott som majoriteten gör och vi vill ge 1 000 kronor till alla för att höja yrkets status. Det är dags att vi får upp den en gång för alla. Majoriteten lägger pengarna till en grupp som är utbildad och i den här potten. Det innebär att någon kan få mer, någon kan få mindre, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Eva Berglund (S) tycker också att alla anställda skulle fått del av löneökningen.

– Det här är endast till utbildad personal och tusenlappen går in i potten. Vi vill att en tusenlapp ska läggas på grundlönen till all personal. Det finns personer som har jobbat i 20 till 25 år och som blir utan, säger hon.

Hur mycket mer skulle det kosta?

– Det hade kostat knappt det dubbla, säger Helen Nilsson.

– Några miljoner till rör det sig om. Men frågan är vad man förlorar på att skicka dem till en annan kommun? Det här hade varit en början att få upp statusen för vård- och omsorgspersonalen, säger Eva Berglund. 

"Då får S presentera finansiering"

Marie Nicholson (M) menar att Socialdemokraterna inte framfört att de vill lägga ännu mer.

– Det är inget jag fått till mig att man framfört att man vill satsa mer än de 1,5 miljoner som vi satsar. Med den här satsningen så har vi inget kvar i oförutsedda medel. Det finns inte mer att ta av. 

Men löneökningen går endast till utbildad personal?

– Just i lönekartläggningen har man tittat på olika yrkesgrupper och den yrkesgruppen som flaggats upp, alltså att den ligger fel, är omsorgsassistenter och undersköterskor. Det är den kartläggningen vi utgår från. Det finns naturligtvis andra grupper och andra individer som vi också skulle vilja ge högre lön till, men uppdraget var att se över den strukturella nivån på lönerna.

Är man inte utbildad får man inte del av den här extra satsningen?

– Då är man inne i det normala avtalet och den generella lönerevisionen, men inte den här extra satsningen.

Socialdemokraterna menar ju att alla borde få ta del av det här?

– Då får Socialdemokraterna presentera finansiering för det, för jag ser inte hur vi ska klara av det.  

"Handlar om att prioritera"

Helen Nilsson menar att en generell satsning, som även inkluderat personal utan utbildning, kunde ha skett med oförutsedda medel.

– Det handlar om hur man planerar och prioriterar. För oss är den här gruppen prioriterad. Nu hade vi chansen att göra den här satsningen och vi har också fått väldigt mycket pengar till vård och omsorg. Vi kommer sannolikt få mer pengar framåt också och då får man ta höjd för det och prioritera detta. Det handlar om att göra en statusuppdatering av yrket. Lön är en del av det, friskvårdsbidrag en annan och skobidrag en tredje. Det handlar också om att höja grundbemanningen.

Ser ni det här som valfläsk eller ett svar på den kritik som råder?

– Jag tror inte de har mycket att be för. Kanske kan man kalla det för valfläsk, men sent ska syndaren vakna brukar jag säga, säger Eva Berglund.

"Positivt att man gör mer"

Ett uttalande Marie Nicholson tycker är anmärkningsvärt.

– Jag förstår inte riktigt vad hon menar, så det får hon nog förklara. 

Helen Nilsson (S) säger sig ändå vara nöjd över att majoriteten gör den här extra satsningen. 

– De har lyssnat in men inte nått ändå fram. Det är sorgligt, men bra att den här extra satsningen sker, säger hon.

Vänsterpartisten Lars Johansson vill sätta sig in i förslaget innan han ger några fler kommentarer.

– Vi hade velat se en generell lösning, där alla fått del av den här ökningen. Men det är positivt att man gör mer än man först tänkt göra, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt