Annons:

  • Urstarkt resultat för kommunen – pengarna läggs på hög

    Kommunen gjorde ett urstarkt resultat 2021. Foto: MostPhotos

  • Urstarkt resultat för kommunen – pengarna läggs på hög

    Marie Nicholson (M) och Jacob Käll (C) gläds åt att kommunen nu kan lägga medel i en resultatutjämningsreserv. Foto: Simon Henriksson

Urstarkt resultat för kommunen – pengarna läggs på hög

Kommunen gör ett urstarkt resultat för 2021. Överskottet blir knappt 64 miljoner kronor.
– Det är ett starkt resultat och långt mer än vi budgeterat för, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

2020 gjorde kommunen ett överskott på nästan 30 miljoner kronor. Förra året blev resultatet ännu högre. Kommunen gör ett rekordöverskott på 63,8 miljoner kronor, visar bokslutet. 

– Det är ett mycket starkt resultat och långt mer än vi budgeterat för. Detta trots att kärnverksamheterna i slutet av året lite grann överraskats av sämre budgetföljsamhet än vad både vi och nämnderna själva trott, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Det budgeterade resultatet för 2021 var 10,7 miljoner kronor. Överskottet på 63,8 miljoner är drygt 50 miljoner bättre än budget.

– Orsakerna till att resultatet lyfter är flera. I det starka resultatet ligger vinst på markförsäljningen. Det handlar om drygt åtta miljoner kronor i vinst. Även om det inte är realiserat, så måste vi ta upp det som en ökning av värdepapper. Våra placeringar i KLP har ökat med mer än 20 miljoner. Vi har ett bra finansnetto och börsen gick bra förra året, säger han och fortsätter:

– Det är också en del statsbidrag och ökade skatteintäkter som ligger till grund för det här resultatet. 

Drygt 50 miljoner i reserv

En del av miljonöverskottet går till kommunens resultatutjämningsreserv. Pengarna är tänkta att användas vid sämre tider och läggs alltså på hög för att kunna användas när ekonomin är mer kärv.

– Det är positivt att vi kan sätta av medel till vår resultatutjämningsreserv. 

Kommunen har satt av 23 miljoner kronor dit. Sedan tidigare finns 30 miljoner avsatt i reserven och totalt har man nu drygt 53 miljoner kronor att använda när resultatet inte är lika starkt som 2021.

– Vi kan ta till den här reserven om vi får underskott istället för att skära och det känns tryggt och väldigt positivt att vi har byggt upp en del medel i den här reserven, säger Jacob Käll. 

Är kommunens ekonomi i ett helt annat läge nu?

– I grunden har vi en god ekonomi, men vi tampas med att få ned kärnverksamheternas kostnader och samtidigt kunna leverera det vi ska och har högre soliditet än många andra kommuner, säger kommunalrådet.

"Kan vara borta efter ett dåligt år"

Under inledningen av den förra mandatperioden och slutet på den förrförra var tonläget ett helt annat. 2014 gjorde kommunen ett ordentligt underskott – vilket ledde till den hårda och omskrivna budget som antogs inför 2015.

– Det är inte så många år sedan vi fick återställa resultat. Det var förra mandatperioden efter att ha gått back med många miljoner. I ett antal år fick vi återställa och där är vi inte i dag, men det krävs försiktighet. Ett riktigt dåligt år kan den här reserven vara borta, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Den del av miljonöverskottet som inte går till resultatutjämningsreserven går in det egna kapitalet. För 2022 har kommunen beslutat om investeringar för totalt 120 miljoner kronor. 

– Vi känner oss nöjda med bokslutet, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt