Annons:

Trots urstarkt resultat för kommunen –

Kommunen gjorde ett urstarkt resultat 2021 och rekordöverskottet stannade på knappt 64 miljoner kronor. Inför de kommande åren ser det dock tuffare ut, betonar majoriteten. Foto: Arkivbild

Trots urstarkt resultat för kommunen – "Vet att det är tufft framåt"

Kommunen gjorde ett urstarkt resultat 2021 och rekordöverskottet stannade på knappt 64 miljoner kronor. Inför de kommande åren ser det dock tuffare ut, betonar majoriteten.
– På lång sikt ska vi upp till två procent, säger Jacob Käll (C).

Annons:

Ett tvåprocentigt överskottsmål nåddes med råge under 2021 för kommunen. Det budgeterade resultatet låg på 10,7 miljoner, men överträffades med drygt 50 miljoner. 

Inför 2023 och planåren 2024 och 2025 ser det tuffare ut, menar den styrande Vimmerbyalliansen.

– Vi har godkänt planeringsförutsättningarna i kommunstyrelsen och tågordningen är att vi tar fram ett scenario innan vi går in i det verkliga budgetarbetet. Det handlar om vad vi har totalt att röra oss med och efter det lägger nämnderna sina egna detaljbudgetar. Därför är det bra att vi har ett starkt resultat i ryggen och kan placera mycket pengar i resultatutjämningsreserven, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Arbetet fortsätter

Just nu läggs kalkyler och scenarion innan budgetarbetet fortsätter. Läget ser kärvare ut framåt, menar kommunen. Samtidigt har man nu i ett par års tid gjort betydligt större överskott än man budgeterat för.

– Inför 2023 ser vi att det är ganska tufft framåt. Ingenting är definitivt, men det bygger på de skatteprognoser som vi har fått hittills. Det kommer nya prognoser i slutet av april och vi får se om det kan komma att förändra läget. Ofta är andra skatteprognosen mer positiv enligt ekonomiavdelningen.

Kommunen ligger, efter planeringsförutsättningarna, på ett budgeterat resultat på 17 miljoner kronor 2023. 

– På kort sikt ska vi ligga mellan en till två procent. På lång sikt ska vi upp till två procent. 17 miljoner innebär 1,5 procent. Det är inte riktigt dit vi strävar eller vill, men det är de utgångspunkterna vi har för att börja budgetarbetet på allvar här och nu. 

I dokumentet för planeringsförutsättningarna framgår att skattesatsen planeras vara oförändrad under perioden 2023-2025.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt