Annons:

Centerpartiet kraftigt kritiska mot uteblivna tågsatsningar

Centertrion Christer Jonsson, Ingela Nilsson Nachtweij och Leif Larsson. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet kraftigt kritiska mot uteblivna tågsatsningar

Inte en krona till järnvägarna i Kalmar län fram tills 2029. Det upprör många och Centerpartiet tillhör de som rasar. – Det är oacceptabelt. Riksdagsmännen måste sätta ned foten, säger Christer Jonsson (C), landstingsråd.

Annons:

"Trafikverket har tydligen utsett Kalmar län till Sveriges Kaliningrad". 

Så uttryckte sig Trafikstyrelsens ordförande Ulf Nilsson (S) om de uteblivna satsningarna i Trafikverkets framtidsplanering fram till 2029. 

Även Centerpartiet har hoppat på tåget – och är starkt kritiskt till bruttoförslaget. 

– I bruttolistan så saknas varje krona i form av investeringar i Kalmar läns järnvägar. Det är fullständigt otillständigt när vi har behov och behöver förflytta oss. Vi är överens i regionen om att vi behöver lyfta Stångådalsbanan och Tjustbanan för att få säkrare och tryggare trafik, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C). 

– I de underlag som tas fram och där kommunen varit med, så har vi lyft fram starkt att vi måste få till investeringar i vårt järnvägssystem. Det är nödvändigt för vårt näringsliv, som skriker efter möjligheterna att transportera. Under de senaste 14 dagarna har det öppnat sig att man både i Hultsfred, i och med Hjältevadshus, och i Gullringen ska öka sin produktion. Det kommer vi självklart att använda som argument, vi måste se till att skapa förutsättningar på lång sikt och också på kort sikt ha pendlingsmöjligheter, säger Leif Larsson (C). 

Nu kräver duon tillsammans med oppositionsrådet i Vimmerby kommun, Ingela Nilsson Nachtweij (C), att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna agerar. 

– Det här innebär ju att Kalmar län inte ens kan bli bortprioriterade. Vi har aldrig tidigare inte funnits med i bruttolistan och det här är en unik situation. Nu måste vi trycka på ännu hårdare på Trafikverket och det finns ett politiskt ansvar som främst ligger på Socialdemokraterna. Det är bra att Ulf Nilsson reagerar, men var finns en sådan som Krister Örnfjäder? undrar de. 

Mötesspår i Gullringen

Samma dag som Centerpartiet kallat till presskonferens för att redovisa sina viktigaste punkter under 2017 briserade nyhetsbomben om den uteblivna satsningen på järnvägen i länet. 

Vad hade ni väntat er?

– Tillsammans med Trafikverket har vi gjort en åtgärdsvalstudie för hela Stångådalsbanan, med Östergötland också. Trafikverket har alltså ett underlag som de själva varit med och lämnat från sig och vår förväntat var att hela eller delar av den fanns med. Det hade varit det rimliga, säger Christer Jonsson (C). 

Det gröna partiet vill även se en satsning på pendeltåg mellan Kisa och Hultsfred. 

– Vi tittar på ett mötesspår i Gullringen just för intensifiera pendeltåg mellan Kisa och Hultsfred, som passerar Vimmerby. Det vore väldigt värdefullt med tanke på satsningarna i Gullringen och Hultsfred, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

De menar att det här bidrar till att medborgare känner sig bortglömda. 

– Vi måste bryta den här utvecklingen att stora delar av landet känner sig övergivet. Även Kalmar läns invånare bidrar till det allmänna och det här ytterligare ett exempel av att man bortser från vissa delar av landet och inte tycker att det är viktigt, säger de. 

"Då skulle husen brinna ned"

I övrigt lyfter Centerpartiet följande punkter som fundamentala att förbättra eller satsa på under 2017: 

* Integrationen. 

* Primärvården. 

* Privata aktörer för kortare köer i vården.

* Polisfrågan. 

* Skolans betydelse för landsbygden. 

– Polismyndigheten behöver mer resurser. Vi kan bara titta på vår satsning med namninsamlingar för fler poliser, det har aldrig varit så lätt att samla in namn tidigare (5 000 namn samlades in). Det var inte heller partibundet, utan alla ansåg att det var en viktig fråga för länet, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

– Skulle Vimmerby kommun sköta räddningstjänsten som staten sköter polisen så skulle varje hus brinna ner. Det behöver hända något, säger Christer Jonsson (C). 

Centerpartiet riktar också kritik mot Migrationsverket, som de menar sviker flera av de kommuner som tagit störst ansvar för flyktingmottagandet. 

– Integrationsfrågan är en av de viktigaste och vi har försökt att driva frågan att klara integrationen genom att ge kommunerna största möjliga frihet och och största förutsättningar ekonomiskt. Staten måste ta sitt ansvar och nyanlända som nu får uppehållstillstånd och flyttas för att Migrationsverket ska spara pengar, det bryter en viktig del som är inledd. Migrationsverket och staten klarar inte att matcha kommunerna och här har vi ett jättestort arbete under det kommande året. Vi har alla möjligheter, men just nu använder vi oss inte av dem. 

Leif Larsson (C): 

– Det är en viktig fråga för vår överlevnad. Det går bra för länets företag och vi behöver arbetskraft. Vi måste ta tillvara på detta. 

Fler privata vårdalternativ

Centerpartiet vill se fler privata alternativ för att möta det ökade behovet av läkare inom primärvården. 

– Någonstans mellan 40- och 50 000 medborgare i länet saknar en fast läkarkontakt. Vimmerby är välförsett, men i Västerviks kommun är det stora bekymmer. Gamleby, Överum, Ankarsrum, vi har inte haft rätt omfattning. Det underminerar upplevelsen av att våra småsamhällen fungerar som de ska. Här behöver vi använda privata aktörer för att vända det här 2017. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt