Annons:

KD lägger förskolemotion – med hela nio förslag

Gudrun Brunegård och Kristdemokraterna vill öppna avdelningar på landsbygden. Foto: Jakob Karlsson

KD lägger förskolemotion – med hela nio förslag

Kristdemokraterna har lämnat in en motion till fullmäktig med hela nio förslag inom förskoleområdet. Bland annat vill man öppna avdelningar i Djursdala och Pelarne.

Annons:

Partiet är kritiskt mot treklöverns planer på en förskola i VOK-skogen. Så här skriver KD i motionen:

”Vi kristdemokrater ställer oss mycket tveksamma till att bygga ytterligare en stordriftsförskola i VOK-området, särskilt i ett läge då kommunens låneskuld är bland rikets högsta, fördelat per invånare. I första hand borde vi till fullo utnyttja andra möjligheter som finns, för att lätta på trycket i barnomsorgen och samtidigt öka landsbygdens livskraft.”

Vill öppna förskolor på landsbygden

I stället vill man se ytterligare en avdelning i Djursdala och en återuppöppnad avdelning i Pelarne, men den här gången med ekologisk inriktning.

”Vimmerby kommun har en i högsta grad levande landsbygd. Drygt hälften av invånarna bor i staden och resten är fördelade på kransorter och ren landsbygd. De värden som är förknippade med detta borde tas bättre tillvara. Tyvärr lades Pelarne förskola ned, trots folkomröstningens tydliga utfall.  Nu vill majoriteten göra sig av med byggnaden, trots kommunens skriande brist på förskoleplatser och att bygdens folk vädjar om att kunna fortsätta använda den som samlingspunkt.”

Framför allt vill KD öka variationen på innehållet inom förskolan i kommunen. De beklagar att familjedaghemmen försvunnit och att vårdnadsbidraget togs bort och vill införa barnomsorgspeng.

Om det behövs vill Kristdemokraterna att en ny förskola i Vimmerby byggs vid Vimmerby OK:s förslag, mitt emot VOK-parkeringen.

Här är alla förslag i motionen:

  • Att ta fram ett regelverk för hur Vimmerby kommun kan dra nytta av barnomsorgspengens alla möjligheter och marknadsföra dem på hemsidan.
  • Att omgående ta fram beslutsunderlag för att snarast möjligt kunna öppna en andra förskoleavdelning i Djursdala.
  • Att ta fram beslutsunderlag för att byta ut oljeeldningen i Pelarne skola till fossilbränslefritt alternativ och parallellt inleda planering för att öppna en ekologisk förskola i Pelarne.
  • Att bjuda in fler aktörer att starta fristående förskolor finansierade med barnomsorgspeng.
  • Att stimulera intresserade föräldrar att starta familjekooperativ, finansierade med barnomsorgspeng.
  • Att marknadsföra möjligheten att starta enskilt drivna familjedaghem och  skolbarnsomsorg.
  • Att återinföra kommunala familjedaghem, samt att utreda lämpligaste placering för eventuell ytterligare förskola i staden, ur ett långsiktigt demografiskt och bostadsperspektiv, och vid behov inleda planprocess för förskola på Astrid Lindgrens gata, mitt emot VOK-parkeringen.
  • Att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillskriva regeringen med uppmaning att återinföra vårdnadsbidraget. Sedan det avskaffades ökade behovet av förskoleplatser i Vimmerby med ungefär en avdelning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt