Annons:

Centerpartiet stänger dörren helt för något samarbete med Sverigedemokraterna. På bilden förhandlingsgruppens Leif Larsson. Foto: Simon Henriksson

Nu stänger C dörren helt: "Inte aktuellt att ge SD avgörande inflytande"

Nu stänger Centerpartiet dörren helt för att samarbete med Sverigedemokraterna. Vad det får för effekter för det nya styret i Vimmerby är dock fortfarande osäkert.
– Det är inte aktuellt att ge SD ett avgörande inflytande över Vimmerbys framtida utveckling, säger Leif Larsson i Centerpartiets förhandlingsgrupp.

Annons:

Ytterligare en vecka har gått och ännu har inte något nytt styre för Vimmerby kommun presenterats. På fredagen blev det klart att regionen kommer att styras av S, C och V. 

– Det har man bedömt fungerar inom regionen och det bejakar jag verkligen. Det är en del av sonderingarna som pågår här också och vi har inte uteslutit någon väg. Inte mer än att vi säger att det inte är aktuellt för Centerpartiet att bygga en majoritet med Sverigedemokraterna, säger Leif Larsson (C), som ingår i partiets förhandlingsgrupp. 

Det låter som ett tydligare besked än tidigare?

– Vi har haft den inställningen hela vägen och det har förstärkts under valrörelsen. Det handlar om tomma stolar i fullmäktige, en ganska ny och oerfaren grupp och därutöver kan vi konstatera att de riktade mycket av sin udd mot Centerpartiet och vår partiledare inte minst nationellt. 

Men om det ska kunna bli ett minoritetsstyre med alliansen behöver ni väl förhandla budget med SD?

– Vi söker andra lösningar. Jag tror inte SD är där att det är aktuellt för oss att förhandla stora politiska frågor med dem. Det är inte aktuellt med en lösning där SD ges ett avgörande inflytande över Vimmerbys framtida utveckling. 

Hur ska ni få till ett minoritetsstyre utan stöd av SD?

– Det är ett av spåren som diskuteras och det är det vi sonderar kring. En alliansmajoritet går inte att få till, men Centerpartiet behövs för att få till en lösning som fungerar. Vi ser inte att det är möjligt med SD och då är det bättre att konstatera det. För åtta år sedan var det en S- och M-lösning, så vi får fortsätta sondera.

"Obalanser i ekonomin"

Leif Larsson säger att inga skarpa förhandlingar har inletts åt något håll.

– Det är fortfarande så att vi har sonderande samtal. Det är ett knepigt parlamentariskt läge som gör att vi behöver hitta en helhet som fungerar. Nu behövs de partier som vill ta ansvar för Vimmerbys utveckling framåt. Det handlar om stora beslut, att hantera ekonomin och den situation som landet är på väg in i. Det är inte läge att dela ut julklappar till alla, utan det kommer bli en stram politik. Samtidigt är det stora investeringsbeslut det handlar om, som skolbyggnadsfrågan och en del annat. Det kräver att man jobbar med gemensamma tag. Vi ser att vi går mot tuffare tider och har redan nu obalanser i ekonomin.

Hur ser du på en storkoalition med er tre stora partier?

– Jag utesluter ingen lösning i dagsläget. 

"Då är vi tillbaka på ruta ett"

Centerpartiet behöver också kommunicera med sina medlemmar kring vad de är beredda att acceptera, menar Leif Larsson. 

Är det ett eventuellt samarbete med Vänsterpartiet du syftar på då?

– Det vill jag inte kommentera. Det kan jag inte göra just nu. Det är stora beslut framåt och då måste man ha med huvuddelen av partierna för att få det att hålla. Om vi kommer fram till något och våra medlemmar säger nej, då är vi tillbaka på ruta ett igen. Jag tror också att allt beror på förhandlingsresultatet. 

Centerpartiet gjorde sitt sämsta val någonsin. Hade det inte varit bra för er att gå i opposition?

– Det var den första tanken man hade, men när man sedan tittar på valresultatet så har vi åtta mandat och därmed en nyckelposition för hur arbetet ska riggas framåt. 

Tror du att vi har ett nytt styre nästa vecka?

– Det vill jag inte föregripa. Vi är inte inne i förhandlingar ännu, utan det är fortfarande sonderingar. Det behöver vara klart till den 17 oktober.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt