Annons:

Oklart vilka som tar de tunga posterna:

Varken Lars Johansson (V), Jacob Käll (C) eller Helen Nilsson (S) ville avslöja särskilt mycket kring de tunga posterna. Foto: Simon Henriksson

Oklart vilka som tar de tunga posterna: "Kan ta tio dagar kanske"

Den politiska plattformen är presenterad. Helen Nilsson (S) blir kommunstyrelsens ordförande. När det gäller övriga tunga poster kommer det dröja.
– Jag vågar säga att det tar tio dagar kanske, säger Jacob Käll (C).

Annons:

På fredagen presenterade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet sin överenskommelse för 2023-2026. Det rödgröna styret är nu överens och kommer att styra i Vimmerby i majoritet. 

Men särskilt många besked kring de tunga posterna i kommunen framgick inte. Klart är att socialdemokraten Helen Nilsson blir ordförande i kommunstyrelsen och att centerpartisten Leif Larsson får fortsätta som ordförande i kommunfullmäktige. Lennart Nygren (S) blir vice ordförande i kommunfullmäktige. 

– Det känns spännande och jag har två partier med mig som vill diskutera politik och utveckling. Det är inte enbart jag här, utan vi ska göra det här gemensamt, säger Helen Nilsson (S).

Hur posterna ska fördelas mellan partierna är dock klart.

– Vi har gjort fördelningen av poster mellan våra partier, men vi har inte belagt dem med namn ännu. I vår grupp kan man komma in med egna önskemål om var man vill vara. Det är det vi ska fördela och diskutera, och vi är inte framme ännu, säger hon.

Centerpartiet jobbar på ett liknande sätt som Socialdemokraterna. 

– Vi har samma process och går nu ut och frågar vad man vill, vad man kan tänka sig och är beredda att göra. Det hoppas vi bli klara med snabbt, säger Jacob Käll. 

"Vågar säga att det tar tio dagar"

Hur fördelningen av poster ser ut mellan de tre partierna vill man inte gå ut med i det här läget.

– Det återkommer vi till när vi har namn. Vi har inte fördelat exakt efter hur valresultatet blev. Vi gick in i en överenskommelse med tre partier som jobbar starkt tillsammans för att nå resultat. Det gör att varje parti behöver vara i varje styrelse och förvaltning, så att man har insyn och och ingång i frågorna från början. Vi har fördelat om lite, så det blir så överallt, säger Helen Nilsson.

Men den politiska organisationen förändras inte i nuläget.

– Det blir inga utökningar, utan det är samma organisation som tidigare.

Det innebär i princip tre kommunalråd?

– Nej, det kan delas på olika personer. Det har vi inte sagt något om. Det är upp till partierna om någon tar flera poster, men någon sådan diskussion har vi inte haft. Vi har fördelat ansvarsområde till partierna och sedan får partierna ta det. 

När kan ett besked om vem som får vilken post komma?

– Vi har inte satt något datum, men det ska ske långt innan fullmäktige i december. Det bör ske relativt snart, säger Lars Johansson.

– Vi ska gå ut i partierna och sedan sammanställa det. Jag vågar säga att det tar tio dagar kanske. Vi måste bestämma det nu, för att kunna formera arbetsgrupper och så vidare, säger Jacob Käll.

"Gett bort en del"

Socialdemokraterna är klart störst i samarbetet, men om det kommer märkas tydligt är okänt ett tag till.

Hur stora eftergifter har ni behövt göra?

– Vi tog ställning redan innan att vi behövde fördela poster och få alla delaktiga i alla frågor. Så jag skulle inte kalla det för eftergifter alls, men det är klart att vi har gett bort en del poster, säger Helen Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt