Annons:

Minskad budget för nämnden i realiteten:

BUN har satt sin detaljbudget inför 2023. Peter Karlsson (C) tror att det blir ett tufft år. Foto: Simon Henriksson

Minskad budget för nämnden i realiteten: "Inte fördelat effektiviseringen"

Barn- och utbildningsnämnden har tagit sin detaljbudget för nästa år. En budget man inte tror på alls – och redan nu har man gått till kommunstyrelsen och varnat för ett stort underskott.
– Vi kommer få problem att hålla budgeten, säger ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Vid det senaste sammanträdet med barn- och utbildningsnämnden tog man detaljbudgeten för 2023. Den ligger på 386,9 miljoner kronor jämfört med 378,8 miljoner för innevarande år.

– Det låter bra och det låter som en ökning, men det är 8,5 miljoner som går till höjda löner till medarbetarna, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.

I realiteten blir det därför en mindre budget för 2023, menar man. Demografimodellen ger en total minskning på 3,3 miljoner och det beror på färre elever överlag. På gymnasiet minskar budgeten med 1,5 miljoner, i förskolan med 1,2 miljoner och i förskoleklass med 0,5 miljoner.

– Jämfört med budgetåret för 2022 så är det en totala minskning om man bortser från poster för löneanslag, interna kostnader och tillfälliga anslag med 4,4 miljoner kronor.

Har effektiviseringskrav

Nämnden har ett effektiviseringskrav på närmare 3,9 miljoner kronor. 

– Vi har inte fördelat ut effektivseringen på verksamheten, utan vi har lagt den på nämnden och förvaltningen tills vi hittar ett sätt att komma tillrätta med det här. Annars är det inga stora förändringar. Vi följer demografimodellen och har hittat lite andra lösningar för resursteamet, som ni redan har skrivit om. Vi söker ett statsbidrag för att kunna behålla resursteamet, säger Peter Karlsson.

Campus Vimmerby får lämna tillbaka ett anslag på 900 000 kronor som verksamheten fick för några år sedan. 

– Men det innebär inte att några utbildningar eller något slopas, säger Peter Karlsson.

Blir ett tufft år

Målen inför budgetåret är bland annat att få en ekonomi i balans där resurser fördelas behovsstyrt. Det ser ut att bli en väldigt tuff nöt att knäcka. 

Nämnden skickade, i samband med att man tog detaljbudget, en skrivelse till kommunstyrelsen om att man kommer få stora bekymmer att klara sin budget och varnar för ett underskott på 15 miljoner. 

– Vi vill redan nu varsko dem om att vi kommer få stora problem att hålla budget, säger Peter Karlsson.

Nämnden var enig om detaljbudgeten och skrivelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt