Annons:

Så mycket mer i statsbidrag får länets kommuner –

Så mycket mer i generella statsbidrag får länets kommuner. Foto: MostPhotos

Så mycket mer i statsbidrag får länets kommuner – "Ska man dra sig till minnes"

Totalt 100 miljoner kronor går till länets kommuner i förstärkning av de generella statsbidragen. Mest i länet får Kalmar kommun med 28,7 miljoner kronor.

Annons:

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna presenterade tidigare i veckan sin budget för 2023. Då stod det klart Sveriges kommuner och regioner skulle få en förstärkning av de generella statsbidragen på sex miljarder kronor.

Nu framgår det hur stort tillskott blir för respektive kommun i landet.

Totalt får länets kommuner 99,3 miljoner kronor. Regionen får samtidigt 42,5 miljoner kronor i förstärkta statsbidrag. 

– Naturligtvis finns det, som jag vet, stora behov i kommunsektorn. Det här är en återhållsam budget och vi är i en tid där man måste ha marginaler för att ekonomin kan försämras ytterligare, säger Marie Nicholson (M), riksdagsledamot från länet.

Mest av förstärkningen får Kalmar kommun med 28,7 miljoner kronor nästa år. Näst mest i länet går till Västerviks kommun, där det handlar om 14,8 miljoner kronor. För Vimmerby kommun respektive Hultsfreds kommun rör det sig om 6,3 miljoner och 5,7 miljoner. 

Riktade statsbidrag

Längre fram kommer också riktade statsbidrag till kommunerna. 

– Det handlar bland annat om riktade insatser till skolan som läromedel, insatser för lovskola för yngre elever och insatser för högpresterande elever. Vimmerby kommun är en av få kommuner som har en plan för särbegåvade elever och här kan man nu ta nästa steg där med specialistutbildade lärare och lärare med rätt kompetens, säger Marie Nicholson. 

Vad det handlar om för summor per kommun är dock inte klarlagt. Socialdemokraten Tomas Kronståhl (S) menar att ett riktigt stålbad väntar länets kommuner.

– Jag vet inte hur mycket Socialdemokraterna hade tänkt gå fram med. Det går att påminna Kronståhl om att det var Moderaterna som, tillsammans med bland andra Vänsterpartiet, såg till att det blev extra tillskott för att klara välfärden under föregående mandatperioden. Det krävdes att man fick en majoritet mot den dåvarande regeringen. Det ska man dra sig till minnes, säger Nicholson (M).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt