Annons:

Här är senaste nytt om vård- och omsorgsboende i Nybble

Lars Sandberg (C) är ordförande i socialnämnden. Foto: Arkivbild

Här är senaste nytt om vård- och omsorgsboende i Nybble

Kommunen planerar för ett nytt vård- och omsorgsboende i Nybble. Vid det senaste sammanträdet med socialnämnden fick man en ny lägesrapport.

Annons:

Vid kommunens särskilda boenden finns det närmare 160 lägenheter att tillgå. Om inte kommunen lyckas ordna en plats i särskilt boende inom tre månader riskerar man att drabbas av vite.

Samtidigt planeras det för fullt för ett nytt vård- och omsorgsboende i Nybble i utkanten av Vimmerby stad. Lägenheterna kommer att likna dem som finns på Borghaga och Vimarhaga.

– Vid det nya boendet ska det bli fem enheter med tio till tolv lägenheter i varje beroende på om det är demensavdelning eller inte. På våningsplanet blir det korttidsboende och trygghetsplatser, säger socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C).

I början var det aktuellt med drygt 80 lägenheter i Nybble. Exakt hur många nya lägenheter det blir är ännu oklart.

– Det är inget som säger att alla avdelningar öppnas på en gång. Det lär bli som Vimarhaga och Borghaga, att man öppnar efterhand, säger Sandberg.

När vård- och omsorgsboendet i Nybble står färdigt ska man ersätta de 18 lägenheter som finns på Kvillgården i Storebro. Då ska Kvillgården nämligen stängas. Det innebär att det totala antalet utökas med drygt 30 lägenheter.

Inflyttning under 2024

Kön till platserna, vid tidpunkten för senaste sammanträdet, bestod av 14 personer. Kön har sett ungefär likadan ut sedan 2021. Dessförinnan var den något kortare. 

– Det ligger ganska konstant, men naturligtvis blir det väldigt efterlängtat när det är klart. Nu fick vi se en ritning på hur det skulle kunna se ut, även om det är inte är färdigt eller prissatt ännu. Men vi ser att det här kommer behövas och vad som kan åstadkommas. Vi kommer få vidare information.

Det finns, som vår tidning tidigare rapporterat, en risk för att förskolan försenas. 

– Det är någon stenmur det är frågan om som jag förstått det, men vi tror inte att det ska påverka allt för mycket, men samma bekymmer gäller förstås för omsorgsboendet.

När byggstart kan ske är fortsatt oklart. Socialnämnden räknar dock med att lägenheterna ska vara inflyttningsklara 2024.

– Det är fortfarande inriktningen, säger Lars Sandberg.

Investeringen kommer landa på hundratals miljoner kronor totalt sett.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt