Annons:

  • Nytt konstgräs närmar sig på Ceos:

    Mirja Holgersson är fritidssamordnare på kommunen. Foto: Simon Henriksson

  • Nytt konstgräs närmar sig på Ceos:

    VIF kommer kanske få jubla över nya mål på ett nytt konstgräs relativt snart.

Nytt konstgräs närmar sig på Ceos: "Bara hoppas innerligt på att det går"

Det har varit en lång följetong. Nu kanske den får ett slut. Ett nytt konstgräsavtal kan, om allt går som det ska, signeras nästa vecka.
– Nu hoppas vi innerligt att det inte blir några konstigheter och att vi får löpa linan ut, säger Mirja Holgersson, fritidssamordnare på kommunen.

Annons:

Den nuvarande konstgräsmattan i Vimmerby är mycket sliten och har länge behövt bytas ut. Under 2021 inledde kommunen ett arbete med att byta ut konstgräset och man gick ut med en gemensam upphandling tillsammans med både Västervik och Oskarshamn.

Efter flera juridiska turer, där en part överklagade kommunernas tilldelning, har hela upphandlingen fått göras om från början. 

Nu närmar det sig dock ett nytt plastgräs på anläggningen. Just nu pågår överklagandetiden. 

– Vi har skickat ut tilldelningsbeslutet till leverantören som vunnit den nya upphandlingen. Nu har vi en tio dagars lång avtalsspärr där man inte får ingå avtal. Vi samlar in underlag och kontrollerar allt i rambeskrivningen. Det är där vi är just nu, säger Mirja Holgersson.

Avtalsspärren löper ut på fredag och i början av nästa vecka hoppas kommunen kunna skriva det nya avtalet.

– Tanken är att under kommande vecka skriva avtal. Man vågar knappt säga något, men peppar, peppar, så kommer vi kunna göra det om inget händer.

Har ni hört om det kan bli någon överklagan?

– Det är inget som har kommit till vår kännedom. Nu hoppas vi innerligt att det inte blir några konstigheter, utan att vi får löpa linan ut, säger Holgersson.

Kan börja läggas i maj

Kommunen har utgått från samma rutiner som tidigare i den här upphandlingen. 

– Vi har inte frångått rutinerna på något sätt. Vi vet vad vi vill ha, men senast blev det som det blev. Vi vill att det ska gå så smidigt som möjligt. 

När kan ett nytt konstgräs ligga på Ceos?

– Vi har sagt att vi vill att det ska börja läggas tidigast i början av maj. I den bästa av världar blir det så. Men vi väntar på återkoppling från leverantören där. Vi vill att vädret ska vara med oss, så det inte är för kallt när vi börjar lägga det. Då härdas limmet bättre. 

Tar två veckor

Det innebär att de lokala fotbollslagen får leva med det riktigt slitna fejkgräset hela den här försäsongen också. 

– Klart vi hade velat att det skulle ha varit klart redan nu, men vi har en dialog med Vimmerby IF, som har Ceos som hemmaplan, och försöker lägga den när det blir så lite påverkan som möjligt. Så förhoppningen, även om jag är försiktig, är att det nästa försäsong ska ligga ett nytt konstgräs och helst redan i sommar.

Hur lång tid tar det att byta?

– Det handlar ungefär om en tvåveckorsperiod. 

Är det några tydliga skillnader mot det tidigare konstgräset?

– Självklart har det hänt lite i utvecklingen under tio år, men det är samma typ av gräs. Vi kommer lägga en sviktpad under gräsmattan för att bättra stötdämpningen. Det kommer bli ett lyft, både för spelarna och för hållbarheten. Vi kommer ha samma typ av granulat som tidigare. Det har inte kommit något nytt som vi känner oss tillfreds med, men vi har säkrat upp en del kring hanteringen av granulatet. 

Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), är väldigt glad över att ett avtal snart kan vara på plats. 

– Äntligen! Det här har verkligen tagit tid, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt