Annons:

Nu ska konstgräset på Ceos bytas ut. Foto: Arkivbild

Nu ska konstgräset bytas på Ceos – så mycket kommer det kosta

Efter tio år är konstgräsmattan på Arena Ceos slut. Nu har kommunstyrelsen avsatt pengar för ett nytt konstgräs – men exakt när bytet sker är något oklart. 

Annons:

Konstgräset på Arena Ceos har upplevt en del mål och glidtacklingar. Men nu är snart det här konstgjorda gräset ett minne blott. 

Efter tio år ska mattan bytas ut – och kommunstyrelsen tog på tisdagen beslut om att köpa in ett nytt konstgräs till Arena Ceos 2021. I investeringsbudgeten för nästa år är 2,8 miljoner kronor avsatta för ändamålet. 

– Det gamla konstgräset har varit i många år och behöver bytas ut, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i kultur- och fritidsutskottet. 

Kommunstyrelsen var enig och frågan går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. När konstgräset ska bytas verkar dock något oklart.

– Det finns med i investeringsplanen för 2021, men jag kan inte ge besked om det görs före eller efter säsongen, säger Ola Gustafsson.

Två till tre veckor

Mirja Holgersson, fritidssamordnare på kommunen, säger att det är svårt att uttala sig om när konstgräset kan bytas i dagsläget.

– Vi vet att det har tagits i KS, men det ska vidare till KF också innan det är definitivt. Det är en ganska lång upphandlingsprocess som ska till kring konstgränset. Jag misstänker att föreningslivet önskar att det sker så snart som möjligt, men det beror på upphandlingen och när leverantören kan leverera. Det är många pusselbitar och jag vågar inte säga något om det blir innan eller efter säsong, säger Mirja Holgersson.

Det låter mer troligt att det dröjer?

– Jag hoppas inte det. I de bästa av världar vill vi göra bytet inför nästa säsong, men det är mycket som ska falla på plats. Många närliggande kommuner ligger också i pipeline inför våren. Vi har påbörjat att ta fram underlag för upphandlingen, men någon tidsplan är svår att säga.

Att byta ut konstgräset tar mellan två och tre veckor. 

– Så fort upphandlingen är klar går det relativt snabbt, så det är förarbetet som kräver en del arbete och tar tid.

Funnits i tio år

Mirja Holgersson säger att mattan har hållit bra de här tio åren.

– I och med att den har funnits i tio år har den hållit bra, för den har hög nyttjandegrad framför allt under försäsongen när den används flitigt av alla klubbar.

Men det blir ett lyft med nytt konstgräs?

– Det är positivt att det har klubbats i KS. Det har varit på tapeten ett tag och den har börjat bli dålig. Vid den senaste besiktningen fick vi information om att det inte går att få den stötdämpning man vill uppnå. Gräset ligger ned och vi får inte i materialet som behövs för rätt stötdämpning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt