Annons:

Kommunalrådet om varför man höjer lönerna:

Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), är den politiker som tjänar bäst i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om varför man höjer lönerna: "Sparar så gott vi kan"

Svåra ekonomiska tider väntar. Ändå blir det högre lön för Vimmerbys politiker i år.
– Vi försöker spara in så gott vi kan, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Kommunens arvodesbestämmelser förändras inte. Kommustyrelsens ordförande tjänar fortsatt 90 procent av vad en riksdagsledamot gör. Övriga arvoden baseras därefter på kommunalrådets lön. 

Trots att tuffa tider väntar ekonomiskt blir det alltså mer i plånboken för Vimmerbys politiker.

– Förslaget kommer från demokratiberedningen och vi har sagt, att om vi ska göra något, så handlar det om att sänka procentsatsen. Vi har haft de här debatterna tidigare om arvoden. Vi måste följa någonting och vill man sänka, så ska man sänka procent. Nu blir det 90 procent. Det skulle gå att sänka till 80 eller 85 procent, men alla andra arvoden bygger på det och de som inte tjänar så mycket kan inte få alldeles för lite, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Hur hårda var förhandlingarna i majoriteten kring det här?

– Vänsterpartiet lyfte det redan när vi gick in i majoritetssamarbetet. Men där var vi inte eniga om sänkta arvoden just nu. Man måste göra det på ett bra sätt och vi får ta med oss det till nästa år. 

"Väl stor differens"

Helen Nilsson kommer få snart få sin första lön som kommunstyrelsens ordförande. Det handlar då om 64 350 kronor i månaden – men då är inte uppräkningen för det här året med ännu.

Det är nämligen inte klart vad en riksdagsledamot kommer tjäna 2023.

– För mig skulle det inte göra så mycket att sänka med fem eller tio procent, men det är värre för alla som har betydligt mindre. Ska man få mindre för varje möte man går på? Det handlar även om kommunfullmäktige. Man lägger mycket tid på möten som man inte får särskilt mycket pengar för. Man måste ta in alla bitar. Sänker man arvoden blir det nog inte lättare att få tag i folk. Inte heller när de märker hur mycket tid det tar.

Förstår inte allmänheten hur mycket ni jobbar för pengarna?

– Ibland tror jag inte man har förståelse för hur mycket tid man avsätter. För många politiker är det dygnet runt, det är helger och det är semestrar. Man har ett stort ansvar och det gäller alltid att vara tillgänglig.

Det är inte klart hur mycket du kommer tjäna, men du får minst 64 350 kronor. Det är mycket pengar jämfört med en undersköterska inom vården, där det har varit mycket debatt om löner och arbetsmiljö. Vad tänker du som socialdemokrat om att du tjänar så mycket mer?

– Det går att jämföra en undersköterska med kommunstyrelsens ordförande om man tittar på arbetet. Tänker man på ansvaret i sin helhet, med arbetstider och så vidare, så bör det finnas en differens. Men differensen är väl stor kan jag tycka.

Tror du att ni kommer få kritik för det här i dessa tider?

– Ja, och det har jag förståelse för. Kommer man utifrån och inte har varit i politiken, så kanske man inte förstår hur mycket ansvar det är. Man märker det som ny, att tar det så här mycket tid. Tyvärr tappar vi för mycket folk för att många inte orkar det. Många tror ni inte att det tar så mycket tid som det gör.

"Sparar så gott vi kan"

Att gå på SD:s linje, och frysa indexeringen en period, var inte aktuellt, enligt Helen Nilsson.

– Det vore inte så smart. Då kanske det går två år innan nästa höjning och då kan det handla om stora höjningar. Då är det bättre att titta på att sänka procentsatsen, men man måste titta över helheten då.

Det är sparbeting på nämnder och ni varnar för svåra ekonomiska tider. Borde ni inte föregå med gott exempel då?

– Vi sparar så gott vi kan genom att inte ha för många möten, inte åka iväg i onödan, undvika onödiga bilresor, inte gå på kurser och sådana saker som inte är helt nödvändiga. Vi försöker spara in, men att spara in på arvodena, så man halkar efter, är nog inte så klokt. Vi måste få fler att bli politiker.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt