Annons:

Nu har KS sagt ja – så mycket ska politikernas löner sänkas

Varken Lars Johansson (V) eller Helen Nilsson (S) har mötts av några särskilda reaktioner kring att politiken sänker sina arvoden. Foto: Simon Henriksson

Nu har KS sagt ja – så mycket ska politikernas löner sänkas

Politikerna får sänkta arvoden. Det har en oenig kommunstyrelse nu sagt ja till.
– Vi har inte mötts av så mycket reaktioner, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Krisen i kommunens ekonomi är total. I början av juni meddelade den rödgröna majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, att man avsåg att sänka politikernas arvoden. 

Samtliga politiska arvoden sänks med fem procentenheter. Enda undantaget är kommunfullmäktige. Där är arvodet, per sammanträde, 500 kronor och det ska kvarstå. 

Den politiska ledningen meddelade i början av sommaren att man också känner att man behöver bidra i den prekära ekonomiska sitsen.

– Sänkningen är nu klubbad i kommunstyrelsen och ska börja gälla från och med 1 oktober om det går igenom i kommunfullmäktige, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Ska spara 300 000 kronor

För henne innebär sänkningen att hon går från en månadslön på 65 700 kronor till 62 415 kronor. Det är en minskning med 3 285 kronor i månaden.

Hon har tidigare tjänat 90 procent av vad en riksdagsledamot gör. Alla andras löner har därefter baserats på hennes inkomst.

– Det är fem procentenheter på alla fasta arvoden. Vi går från 90 till 85 procent nu. Det här gör vi för att vi känner att politiken måste hjälpa till likt alla andra i dessa tider. Hur det sedan blir framåt, det får vi se, säger Nilsson.

Besparingen ska innebära 300 000 kronor på helårsbasis. Förra året låg kostnaden för politiken på sju miljoner kronor, enligt en sammanställning från ekonomiavdelningen vår tidning tidigare tagit del av. 

– 300 000 kronor på helåret är en ändå en viss summa och det kombinerat med tänket kring allmän återhållsamhet tror vi blir bra. Vi ska vara återhållsamma vad gäller kurser och konferenser också framöver. Det tillsammans med arvodessänkningen innebär mer än 300 000 kronor.

Inte mycket reaktioner

Det råder dock redan en återhållsamhet vad gäller kurser och konferenser, menar den styrande ledningen. 

– Vi har inte den kulturen att vi åker runt i Sverige. Det är inte mycket av den varan, säger Lars Johansson (V). 

Vad har ni fått för reaktioner kring sänkningen?

– Vi har inte fått så mycket reaktioner. Vårt arbete är något man nog mest ser som ideellt och när det går åt andra hållet brukar det bli mer reaktioner, säger Helen Nilsson (S) och får medhåll av både Lars Johansson (V) och Jacob Käll (C): 

– Jag har inte fått en enda kommentar, säger Jacob Käll. 

– Inte heller att det skulle vara en för liten sänkning, säger Lars Johansson.

Räknar med debatt

Moderaterna och Kristdemokraterna deltog inte i beslutet i kommunstyrelsen.

– Vi räknar med att det blir debatt i kommunfullmäktige, säger Jacob Käll.

Frågan ska upp sammanträdet i september.

– Det finns en risk att det blir återremiss. Om det inte blir återremiss ska det träda i kraft den 1 oktober, säger Johansson.

Även de kommunägda bolagen följer efter och får en sänkning med fem procentenheter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt