Annons:

Marginellt förbättrat ekonomiskt läge för socialnämnden

Socialdemokraten Eva Berglund är ordförande i socialnämnden. Foto: Simon Henriksson

Marginellt förbättrat ekonomiskt läge för socialnämnden

Mörkret är enormt för socialnämndens ekonomi. En liten ljusglimt är att underskottet ser ut att bli marginellt lägre än förväntat.

Annons:

Budgetuppföljningen efter nio månader pekade mot ett underskott gentemot budget på 20,3 miljoner kronor. Redan då, i samband med detaljbudgeten, varnade nämnden för att det är helt omöljligt att hålla budget 2023.

– Vi är skyldiga att tala om vad vi tror och därför vill vi redan nu förvarna om det. Vi vet naturligtvis inte hur det kommer se ut med statsbidrag för nästa år, men det ser inte lovande ut. Vi går mot ett underskott på 20 miljoner kronor nu och de här posterna är det inte mer budgeterat för nästa år. Vi får inte mer pengar för att klara det nästa år. Att vi skulle lyckas avsluta samtliga placeringar är orimligt och jag skulle tro att det ligger i samma storleksordning nästa år vad gäller underskottet, sa socialnämndens dåvarande ordförande Lars Sandberg (C). 

Som om inte det var nog har nämnden dessutom ett effektiviseringskrav på 4,3 miljoner kronor under 2023. Vid veckans nämndsammanträde sa man nej till åtgärden att lägga ned arbetsmarknads- och integrationsenheten. 

Vid sammanträdet informerades man också om det preliminära bokslutet för det gångna året. Marginellt förbättrat är den ekonomiska situationen.

– Istället för drygt 20 miljoner kronor handlar det om 18,7 miljoner i underskott. Det är ingen större skillnad och fortsatt ett rejält underskott. Läget är tufft och vi ligger med stora underskott, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt