Annons:

Så ligger socialen till just nu – läget aningen dopat

Placeringar av barn sticker fortsatt ut för socialen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Så ligger socialen till just nu – läget aningen dopat

Plusminusnoll. Så ser socialens läge ut efter budgetuppföljningen efter mars månad.
– Egentligen är det fortfarande ett underskott, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Att det just nu ser ut som ett nollresultat för socialnämnden efter budgetuppföljningen i mars månad har en hel del med förra året att göra. Då fick socialnämnden närmare 20 miljoner kronor i extra statsbidrag. 

Allt fick inte användas under förra året och 12,6 miljoner har flyttats över till det här årets budget. 

– Så vi ligger egentligen fortsatt med underskott. Det här är inga pengar vi kan använda för att öka personaldelen eller något, utan de finns bara där som en buffert för att slippa minus. Vi vet inte heller om vi får några mer pengar, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Men hon hade ändå räknat med en mer illavarslande prognos.

– Jag hade räknat med att det skulle vara ett par miljoner minus, men jag ska vara tydlig med att det inte är någon djupdykning. En större budgetuppföljning kommer nu i maj månad, säger hon. 

Placeringar sticker ut

Det är fortsatt placeringar av barn och unga som sticker ut. Individ- och familjeomsorgen ligger -12,6 miljoner kronor och till största del handlar det om barnplaceringar. I övrigt ligger de flesta verksamhetsområdena på plusminusnoll.

– Vi har sagt att vi ska försöka få ned kostnaderna med fyra miljoner. Vi har minskat antal dygn på HVB och lyckats ta tillbaka familjer från konsulentfödda familjehem. Där har vi plockat tillbaka lite pengar. 

Vad känner du kring det något dopade läget?

– I morgon eller om en vecka kan det stå en familj med ett antal barn och behöva hjälp. Det går aldrig att planera eller tro sig veta. Jag är tacksam för att det står plusminusnoll i dag och vi måste jobba på. Jag vet att personalen på individ- och familjeomsorgen jobbar jättehårt med att jobba med familjer innan det blir en placering. Jag vill ge en stor eloge till den arbetsgruppen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt