Annons:

MASSUPPSÄGNINGAR KAN VÄNTA – BEHÖVER 37 MILJONER

Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden, som vädjar om hela 37 miljoner kronor. Foto: Arkivbild

MASSUPPSÄGNINGAR KAN VÄNTA – BEHÖVER 37 MILJONER

Barn- och utbildningsnämnden vill ha 28 miljoner kronor utöver sin tekniska ram. Socialnämnden vill ha ännu mer – hela 37 miljoner kronor.
– Annars kan konsekvenserna bli ganska allvarliga, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Arbetet med budgeten inför 2025 är igång och det blir det första budgetåret i kommunen med prislappsmodellen. Både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden har utifrån den nya modellen fått sin tekniska ram. 

Barn- och utbildningsnämnden äskar drygt 28 miljoner kronor utöver den tekniska ramen. Det framgår av den prioriteringslista man tagit fram och överlämnat till budgetberedningen.

Om det tycktes vara ordentligt tilltaget så är det inte i närheten av socialnämnden. Socialen vill ha 37 miljoner kronor utöver den tekniska ramen för att klara sin verksamhet.

Det handlar bland annat om totalt 16,4 miljoner kronor för placeringar av barn och unga, 6,6 miljoner för personal inom äldreomsorgen och 4,2 miljoner för personal inom individ- och familjeomsorgen. Vad gäller externa placeringar för vuxna vill man ha 7,1 miljoner kronor.

– Det som vi tillför är att vi vill fortsätta utveckla tillsynskameror. Det handlar om 400 000 kronor. Inför nästa år äskar vi också 460 000 kronor för arbetsskor. Den här omgången provades 470 skor ut och det som har inhandlats skor av personalen för 368 000 kronor. Det var betydligt billigare än vi trott. Hade vi gått på skobidrag till var och en hade det blivit betydligt dyrare, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

"Kan bli allvarliga konsekvenser"

Nu går även nämndens prioriteringslista till budgetberedningen och sedan återstår att se hur mycket socialnämnden får beviljat. I september ska detaljbudgeten tas.

Eva Berglund varnar för vilka konsekvenser det kan bli om man inte tilldelas medel.

– Det kan bli ganska allvarliga konsekvenser. Får vi inte de här 6,6 miljonerna till personal i äldreomsorgen, så handlar det inom hemtjänsten om elva helårsarbetare. 

Så konsekvensen kan bli massuppsägningar?

– Ja, så kan det bli. Man blir lite besviken när man ser vårbudgeten som regeringen lagt fram. Det finns inte en krona till kommunernas omsorgssida. Det känns fattigt faktiskt.

Men risken är att ni behöver säga upp mycket personal?

– Vår största kostnad är personal, så är det. Sedan har vi sagt att vi så långt det bara är möjligt vill försöka undvika det. Vi behöver personalen – både nu och i framtiden. Det är inte jättelätt att hitta utbildad vårdpersonal.

"Vad jag tycker är rimligt"

För alla inblandade är det här den budgetmodellen helt ny. Hur mycket nämnden kan få är därmed högst oklart. 

– I de tekniska ramarna vi fick ut, så hade man dragit bort pengar. Dessa pengar ligger någonstans. Men det är inte bara BUN och SOC som behöver pengarna, det är mycket annat som ska inrymmas också. Jag hoppas, men vet att det är tajt. Det här är inga nya saker vi äskar för, utan det är verksamhet vi redan har. 

Vad tror du är rimligt att hoppas på?

– Jag hoppas på 37 miljoner kronor. Så är det. Det är vad jag tycker är rimligt och det är vad vår verksamhet kostar. Sedan ska vi självklart jobba för att minska våra kostnader, men barnplaceringar minskas inte på ett år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt