Annons:

S-målet långt ifrån verkligheten – Vimmerby fortsätter tappa invånare

Helen Nilsson (S) tycker det är positivt att befolkningstappet inte blev större under 2022. Foto: Simon Henriksson

S-målet långt ifrån verkligheten – Vimmerby fortsätter tappa invånare

Socialdemokraternas mål var att 17 000 invånare skulle bo i kommunen förra året. Helårssiffran för 2022 blev 15 557 invånare. – Man måste ha mål och visioner, försvarar sig kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Vimmerby kommun fortsätter tappa invånare. Mellan 2021 och 2022 blev Vimmerbys befolkning 94 invånare färre. SCB:s senaste befolkningsstatistik, för helåret 2022, visar att kommunen har 15 557 invånare.

Det är ett tapp med ytterligare 21 invånare. Nyårsafton 2017 bodde 15 728 personer i kommunen. Det var den högsta siffran på årsbasis sedan millenieskiftet.

Sedan dess har Vimmerby tappat 171 invånare.

– Självklart vill vi öka befolkningen, men det är också svårt att göra något åt det. Det handlar om att hålla i och hålla ut, och fortsätta jobba för att Vimmerby ska vara en trevlig och välkomnande kommun. Det är det vi behöver fokusera på, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S) i en kommentar till de nya siffrorna.

SCB:s statistik visar att kommunen hade ett negativt födelsenetto men ett positivt flyttnetto. Fler flyttade alltså till än från kommunen.

– Vi är ändå nöjda över att man stannar kvar i Vimmerby. Samtidigt så vill ju alla kommuner åt befolkningen som får barn. Vi har lite underskott i just den åldern. Det är allt fler som ska försörja allt färre, men jag är nöjd över att siffrorna ser bättre ut. Samtidigt hade man velat hamna på plussidan.

Behöver locka unga

Hon tycker dock att den nya majoriteten redan är på rätt väg. 

– Vi behöver fortsätta på det spår vi har och jobba för att alla som bor här trivs och tycker det är viktigt att bo i Vimmerby. Det här är ett dilemma för många kommuner i vår storlek och position. Det fanns en tanke under corona att mindre städer skulle bli mer lockande och vi får se hur tendenserna blir. Vi har tåg- och vägförbindelserna emot oss, men det handlar också om att bygga bostäder. Av det vi har byggt eller som utomstående har byggt så är det mesta sålt eller uthyrt. 

Finns det något ni kan göra för att fler barn ska födas här?

– Det gäller att locka den gruppen att tycka att Vimmerby är en bra kommun att skaffa barn i. Jag tror att vi behöver prata mer om det. Sedan kan man inte tvinga folk att skaffa barn, men man kan ju lyfta upp det mer. Jag tror att Vimmerby är en bra kommun att få barn i och det behöver fler känna.

Målet aldrig nära

2018 kom Socialdemokraterna med ett utspel som av många ansågs totalt orealistiskt. Målet var att kommunen skulle ha 17 000 invånare 2022. Det var aldrig nära. 

– Vi har börjat det arbetet nu och fortsätter med det. Det gäller att få bitarna med föreningsliv att fungera, att barn och unga har meningsfulla aktiviteter och vi tittar också på sjuktalen för att få en bra arbetsmiljö här. 

Var inte 17 000 invånare helt orealistiskt?

– Målet och visionen är den, sedan vet man aldrig hur långt man når. 

När kan vi ha 17 000 invånare här?

– Det beror alldeles på vad som händer. Inlandskommuner har det tufft. Vi får slåss för varje invånare och måste vara på tå för att locka nya invånare. Vi kan aldrig luta oss tillbaka.

Illavarslande prognos

SCB:s långa befolkningsprognos, som sträcker sig till 2040, visar att Vimmerby skulle tappa ytterligare 1 000 invånare.

– Vi kan inte gå runt och vara ledsna för att vi tror att det ska stämma. Vi jobbar på för att vända trenden och försöker få kommunen att växa. 

Men du kan inte längre säga något år när det ska vara 17 000 invånare?

– Nej, först måste vi vända trenden. Vi har plussat ett antal gånger de senaste åren och efter det stora tappet senast, så ser det bättre ut nu. Det är jag glad för.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt