Annons:

Vimmerby fortsätter tappa invånare:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) jublar inte över befolkningssiffrorna efter det tredje kvartalet. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby fortsätter tappa invånare: "Tråkigt varje gång"

Siffrorna för det tredje kvartalet har kommit. Vimmerby kommun tappar ytterligare 34 invånare.
– Det är lika tråkigt varje gång, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Under fredagen släppte SCB sin senaste befolkningsstatistik som gäller det tredje kvartalet 2023. För Vimmerby kommun var det, i nästan vanlig ordning, ingen rolig läsning. 

Nyårsafton 2017 bodde 15 728 personer i kommunen. Det var den högsta siffran på årsbasis sedan millenieskiftet. Vid ingången av det här året hade kommunen 15 557 invånare.

Folkmängden fortsätter att minska. Efter det tredje kvartalet uppgår invånarantalet till 15 531. Under det tredje kvartalet har kommunen tappat 34 invånare. 

Det beror till största del på flyttningsnettot. 184 har flyttat till kommunen under kvartalet medan 220 har flyttat härifrån. 

– Under kvartal tre är det många utbildningar som startar. Många flyttar för att gå universitet eller andra skolor. Siffrorna brukar kunna se bättre ut efter fjärde kvartalet, men ändock är det tråkigt, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Fler födda än döda

Hon gläds emellertid åt att kommunen har ett födelseöverskott. Under det tredje kvartalet i år föddes 37 barn i Vimmerby. Samtidigt avled 35 Vimmerbybor. 

– Att det är ett födelseöverskott är en ljusglimt. Studier och utflyttning av yngre under sin studietid kan vi inte göra mycket åt. Självklart vill vi behålla fler på hemmaplan som studerar här, men många flyttar för studier. Det man kan hoppas på är att de som flyttar kommer hem när studierna är avslutade. 

Att folkmängden i kommunen fortsätter minska gör inte Helen Nilsson (S) direkt glad.

– Det är tråkigt varje gång det går åt fel håll. Det innebär minskade skatteintäkter och att vi får mindre utrymme. Det är aldrig bra, för vi har redan svårt att klara det. 

Vill inte värdera målet

Socialdemokraterna gick ut med ett kaxigt mål om 17 000 invånare 2022. Det var aldrig ens nära. 

– Det var vad vi sa och det är det målet vi jobbar efter. Man ska inte stirra sig blind på det, utan det handlar mer om att ha ambitionen att inte sjunka. Vi måste försöka behålla den folkmängd vi har eller helst öka. Det är det målet man måste ha.

Är det ett misslyckande att det minskar igen med tanke på er målsättning?

– Jag vet inte om man göra någon värdering av det nu. Det är svårt att värdera saker när omvärlden ser ut som den gör. Jag tänker både på det ekonomiska läget och omvärldsläget totalt sett. 

När vänder siffrorna uppåt igen?

– Jag tror att vi måste förbi de här tuffa åren först. Vi väntar fortfarande på att det ska bli en utflyttning från storstäderna som man pratat om en tid. Jag tror ändå vi är på väg dit, att man flyttar till tryggare städer där det är nära till allt. Storstadsotryggheten tror jag gör att många vill flytta till mindre och lugnare ställen. 

SCB:s långa befolkningsprognos, som sträcker sig till 2040, visar att Vimmerby ska tappa ytterligare 1 000 invånare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt