Annons:

Så illa blev bokslutet för nämnden – punkten som ser lovande ut

Just de interkommunala ersättningarna, alltså summan kommunen får betala för elever som söker sig till andra gymnasieskolor, kan påverka nämndens ekonomi i något mindre omfattning framåt. Foto: MostPhotos

Så illa blev bokslutet för nämnden – punkten som ser lovande ut

Det har redan flaggats för det och nu årsbokslutet här. Barn- och utbildningsnämnden gör ett underskott 2022 gentemot budget på sammanlagt 8,6 miljoner kronor.

Annons:

Hela förra året visade prognoserna att det skulle bli ytterst svårt för barn- och utbildningsnämnden att klara sin budget. Nu är årsbokslutet presenterat och facit är att det blev ett minusresultat på 8,6 miljoner kronor.

– Det motsvarar 2,2 procent av nettobudgeten på 386,6 miljoner kronor, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Störst avvikelse är det på gymnasiet med minus 6,3 miljoner kronor.

– Det är de interkommunala ersättningarna det handlar om. 

Övrigt som sticker ut är -1,7 miljoner kronor på grundsärskolan och -1,6 miljoner på gymnasiesärskolan.

Satsar på gymnasiet

Den preliminära antagningsstatistik som släpptes i veckan ser dock något bättre ut för Vimmerby gymnasiums del och därmed även för kommunen.

– Det verkar lovande, men det hänger också på hur IKE-balansen ser ut bland eleverna i årskurs tre på gymnasiet. Vissa IKE-år är bättre än andra. Vi har också, som sagt, bara de preliminära siffrorna än så länge. Men det ser lovande ut och förhoppningsvis kan det innebära ett minskat underskott för IKE, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Den nya rödgröna majoriteten gör också en satsning på att få fler sökande till gymnasiet. En halv miljon kronor har satts av för ändamålet. 

– Vi har samlats med kommunikation- och utvecklingsavdelningen för att hitta vägar. Det vi har kommit fram till är att man gör mycket bra, men är dåliga på att visa det utåt, säger Peter Karlsson. 

"Inte rätt"

Just den delen om att man kan gå fordonsprogrammet men samtidigt välja dansprofil är viktigt att lyfta fram. 

– Det är inte vanligt. Ofta handlar det om att gå samhäll- eller naturprogrammet för att gå en profil, men här kan man gå vilket program och vilken profil som helst. Det är något vi lyckas med och som vi ska bli bättre på att tala om.

Men – som alltid – finns det något som inte ser lika ljust ut. 

– Det finns tecken på att IKE-siffrorna ser bättre ut framöver för gymnasiet. Socialförvaltningen har höga kostnader kopplade till placeringar och har tidigare tagit hela kostnaden, inklusive skolkostnaderna. Det är egentligen inte rätt och framöver kommer vi ta kostnaderna för utbildning och skola för barn som blir placerade, säger Ola Karlsson.

Något som nämnden inte har budget för. 

– Vi flaggar redan nu för att det med stor sannolikhet blir underskott. Socialförvaltningen har fler placeringar än tidigare och det kommer påverka oss. Så det är risk att delar av deras underskott faller över på oss.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt