Annons:

Skulle bara trycka på knappen – nu verkar frågan helt död

Att sälja Granen var nära för ett år sedan. Nu verkar frågan helt död. Foto: Simon Henriksson

Skulle bara trycka på knappen – nu verkar frågan helt död

För drygt ett år sedan aktiverades arbetet med att sälja Granen. Inte mycket återstod innan man kunde trycka på knappen. Nu verkar frågan vara helt död.
– Det är ingen prioriterad fråga, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Att sälja fastigheten Granen, som kommunen ägt sedan 1993, har lyfts i flera omgångar. I valrörelsen 2018 öppnade Socialdemokraterna för att sälja Granen till en privat aktör med villkoret att ytterligare en huskropp byggdes för trygghetsboende. 

Under den mandatperioden skedde ingen försäljning. För ett år sedan verkade det dock ytterst nära. Våren 2022 berättade vår tidning att en värdering av fastigheten hade gjorts och att förvaltningen fått i uppdrag att aktivera arbetet med en försäljning.

– Vi har gett ett uppdrag för att se vad det skulle innebära att sälja fastigheten med villkoret att det byggs en fjärde huskropp. Genom att göra så skapas det fler lägenheter, sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Jacob Käll (C).

"Inte så dumt att ha Granen"

Med bra underlag och en bra process var det bara att trycka på knappen, menade han. Värderingen som då hade gjorts landade på 54 miljoner. 

Vad har hänt på det här året som gått? Absolut ingenting. 

– Vi trycker inte på någon knapp just nu. Vi ser över allting hit och dit, och är inte i det läget, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Vad har förändrats?

– Värderingen var klar då och man såg en möjlighet för att eventuellt kunna sälja Granen vid den tidpunkten, men just nu ligger det inte i pipeline. Jag tänker att man tänkt till lite där och tycker inte det är så dumt att ha Granen. Vi har renoverat en hel del och ser också att vi har en del inkomster därifrån. På det sättet är det inte lika akut. 

"Inte fy skam"

Huvudskälet till den troliga försäljningen för ett år sedan var att det behövdes fler lägenheter för trygghetsboende i Vimmerby. Man såg att en försäljning var ett sätt att lösa det. 

Uthyrningen av bostäderna på Granen sköts av Vimarhem och kön är ofta lång. Under våren har en flytt av hemtjänsten från Granen till Vimarhems nuvarande lokal hamnat på tapeten.

– Just nu är det ingen het fråga att sälja Granen. Det kanske kommer, det vet man inte, men det är inte aktuellt just nu. Ekonomin pekar bara åt ett håll och då kan alla frågor komma upp till ytan i sinom tid. 54 miljoner är inte fy skam.

Hemtjänstens eventuella lokaliseringsflytt betyder inget i sammanhanget.

– Nej, det påverkar inte nu och spelar ingen roll för det. 

Vänsterpartiet, som Centerpartiet och Socialdemokraterna nu styr kommunen med, har hela tiden varit tydligt emot en försäljning av Granen. 

– Vi har varit mittemellan i olika omgångar, men nu har vi inte ens haft frågan uppe. Det har inte varit prioriterat, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt