Annons:

S öppnar för att sälja Granen – vänder sig till privata byggherrar

Socialdemokraterna, med Helen Nilsson i spetsen, öppnar för att sälja Granen. Foto: Simon Henriksson

S öppnar för att sälja Granen – vänder sig till privata byggherrar

Socialdemokraterna öppnar för att sälja Granen. Motkravet är att en huskropp byggs till i anslutning till den befintliga delen.
– Vi har inte muskler för att bygga själva, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Vad som ska hända med Granen har varit en fråga för diskussion under lång tid. Nu kommer Socialdemokraterna med ett nytt utspel. Majoritetspartiet vill sälja Granen och låta en privat aktör ta över och bygga till en huskropp i anslutning till Granen för att skapa ett nytt tryghetsboende.

– Vi vill förtydliga hur vi tänker kring behovet av ett trygghetsboende. Det är viktigt att vi snabbt kan få till en byggnation, det har efterfrågats länge, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Hur snabbt kan det gå?

– Detaljplanen är redan färdig, så hittar vi bara någon som kan bygga åt oss, eftersom vi inte klarar av det själva, så kan det bli ganska snart. Exakt hur snart vet jag inte. Anledningen att vi går ut med det här är att det ringer många och är oroliga. Vi vill förtydliga det här, för ingen ska behöva vara oroad, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

"Ska äga skalet"

Men oavsett vem som bygger lovar Socialdemokraterna att kommunen ska stå för verksamheten i lokalen med kommunal personal.

– Den privata aktören ska äga skalet, men verksamheten ska vara kommunal. Det är viktigt att poängtera. Jag tror inte heller att någon privat byggherre vill bedriva verksamhet med trygghetsboende. Det finns ju vissa krav på ett trygghetsboende, som möjlighet till samlingsrum, matsal och viss verksamhet dagtid och det ska kommunen bedriva, säger Eva Berglund.

Finns det någon intressent i nuläget?

– Nej, det gör det inte. Det fanns under förra mandatperioden, men om de är intresserade fortfarande vet vi inte. Vi tror inte att vi kan lösa det här själva och då måste vi gå ut efter valet, säger Peter Högberg (S). 

Vad skulle det kunna landa på ekonomiskt?

– Pistolsmeden ligger runt 100 miljoner kronor och det är nog ungefär i det häradena här också. Det vore en mycket stor kommunal investering.

"Har inget val"

Men om ingen är intresserad kan det bli så att kommunen måste bygga på egen hand.

– Behovet är väldigt stort, så om ingen nappar måste vi utreda frågan vidare om vi kan göra det här själva. Vi har inget val, säger Helen Nilsson. 

Om ni säljer Granen, vad kan det handla om för pengar?

– Det vet jag inte. Det får vi gå ut och värdera först. Men återigen, för Granen finns en färdig detaljplan för byggnation men vi har inte muskler att bygga själva. Vi får fråga externa byggföretag och tanken är att sälja Granen villkorat att man bygger till en huskropp, säger Peter Högberg.

Ser ni inget problem med att ni i sådana fall får hyra in er?

– Vi betalar hyra för gemensamma utrymmen, men själva lägenheterna betalar förstås hyresgästerna till de nya hyresvärdarna. Tanken är att vi skriver ett långstidskontrakt med en del villkor för att garantera tryggheten för de äldre. Det finns en del oro bland de boende och den vill vi underminera. De boende ska få vara med i samtalet när vi tar fram ett underlag.

Trygga lösningar i kransorterna

Socialdemokraterna går också ut med att man vill arbeta för "trygga boendelösningar i våra kransorter så att man ska kunna bo kvar på orten". 

– Det måste vi ta med de lokala fastighetsägarna. Det är jätteviktigt att man får bo kvar, så man inte behöver flytta in till tätorten när man blir äldre.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt