Annons:

Kommunalrådet om bristerna: ”Litar på de tjänstemän jag har”

Helen Nilsson (S) försvarar Marie Halldéns hantering av inköpet. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet om bristerna: ”Litar på de tjänstemän jag har”

HR-chefen Marie Halldén gjorde ett inköp på 76 000 muntligen. När sedan den första av köpets fyra utbildningsdagar genomfördes saknades den dokumentation som kommunens riktlinjer kräver. Kommunalrådet Helen Nilsson (S) menar att bedömningen i frågan ligger på tjänstemannanivå.
– Vi måste gå efter behovet, säger hon.

Annons:

Den 29 juni publicerade vi en artikel om HR-chefen Marie Halldéns muntliga inköp av fyra utbildningsdagar av stadshusets huskonsult Erica Grawé. Prislappen på 76 000 kronor betalades i förskott och hittills har endast en av de fyra dagarna nyttjats. Inköpet gjordes i mitten av december.

Marie Halldén menar att inköpet är en del av den omdiskuterade upphandlingen av kommunens ledarskapsprogram, som tillåter ”separata konsulttimmar” utöver själva ledarskapsprogrammet. Vi har i en annan artikel visat att upplägget kan strida mot lagstiftningen.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger såhär om inköpet:

– Det handlar om prioriteringar av tjänstemän för att öka frisktalen. Det är en tjänstemannafråga som jag ser det. Ser man att vi behöver utveckling så får man på något sätt prioritera det, men det ska vara om behovet är stort. Ledarutvecklingsprogram har i stort sett alla, oavsett om man tar det per gång eller upphandlar det och har det på plats.

Tycker du att det här inköpet följer upphandlingen?

– Som vi tänker så gör det det. Först har man en ledarutveckling och sedan köper man till där det behövs, det är det vi har fått information om. Att det kostar och hur mycket – det kan inte jag säga om det är fel eller inte. Men nu måste vi vara försiktiga med pengarna.

Hur ekonomin såg ut visste väl ni och ledande tjänstemän även i december?

– Finns det ett behov av utveckling måste vi gå efter behovet.

Ska en tjänsteman kunna göra ett inköp på 76 000 utan någon dokumentation?

– Jag kan inte svara på hur det ska vara. Man måste jämföra med andra kommuner hur man gör och det är inte jag som gör den bedömningen. Vi har otroligt höga sjuktal så vi måste göra en prioritering.

Ja, men ska man kunna handla för 76 000 muntligt i kommunen?

– Det handlar om en delegation som är gjord. Vi köper inte upp saker i förtid, utan det är om vi har behov av tjänsten. Man köper inte upp innan om man inte skulle använda det. Det är min bedömning.

Men det har man ju gjort här?

– Då är det bra att man inte betalar allt innan, det måste vara behovet som styr.

Hela summan är ju redan betald i det här fallet?

– Vi har haft styr med pengar så det kanske legat i träda. Allt är lite satt på vänt så det kan vara att man utnyttjar det lite mindre än man tänkt.

På fullmäktige senaste berättade ekonomichefen att kommunen lånar till driften just nu. Varför betalar man då en konsult i förskott?

– Jag kan inte svara på det. Jag vet att man köper in efter behov.

Hur ser du på avsaknaden av dokumentation för den dag som genomförts?

– Det kanske är så att man måste vara bättre på dokumentation framöver. Det jag kan säga är att vi gjort mycket undersökningar på detta och kan inte göra mer. Vi följer det regelverk som finns och bedömningen av behovet styr.

Hur tror du det framstår hos folk i allmänhet att den näst högsta tjänstepersonen handlar för 76 000 muntligen och sedan inte följer egna regelverket om dokumentation?

– Det beror på hur vi framställer det, vi har ett behov av saker och vi köper in saker. Jag kan inte säga annat än att jag litar på de jag har runt mig och deras bedömningar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt