Annons:

OVÄNTAT TILLSKOTT SER UT ATT RÄDDA SOCIALENS EKONOMI

Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden, är lättad över beskedet. Foto: Arkivbild

OVÄNTAT TILLSKOTT SER UT ATT RÄDDA SOCIALENS EKONOMI

Har ni hört det förut? Nu ser socialnämndens ekonomiska kris ut att räddas tillfälligt under 2023.
– Det kan rädda hela kommunens underskott, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

I maj var krisrubrikerna tydliga. Socialnämndens budgetunderskott närmade sig 20 miljoner kronor och förvaltningen skulle försöka hitta möjliga besparingsåtgärder. 

– Vi har haft en lista med drygt tolv punkter med tankar på hur vi kan göra för att minska budgetunderskottet. Vi hittar inget där vi kan säga att gör vi det så har vi fem miljoner kronor. Det vi kan jobba med är redan igång och det handlar om ännu mer förebyggande arbete, sa Eva Berglund (S) och Lars Sandberg (C) då. 

Tror ni det går att hitta 19 miljoner?

– Då hade redan varit gjort, om det var enkelt. Förvaltningen sitter ju inte med armarna i kors, utan man letar ständigt efter effektiviseringar, svarade Eva Berglund (S). 

"Trodde inte på så mycket"

Men nu ser det ut som att räddningen har kommit från ovan. Eller åtminstone från statligt håll. Socialförvaltningen har fått del av två prestationsbaserade statsbidrag med engångsutbetalningar på närmare 19 miljoner kronor. 

– Det här är sökta pengar som vi fått. När de kommer och hur det kommer att användas är svårt att säga, men det blir nog mer för att lindra underskottet för i år, säger Eva Berglund (S). 

Kommer pengarna som en total överraskning?

– Vi hade sökt dem, men hade verkligen inte räknat med så här mycket. Förvaltningen trodde inte det kunde bli så här pass stora belopp som det handlar om.

Kan lindra underskottet kraftigt

Statsbidragen beror på arbetet med heltidsresan samt att man ökat sjukskötersketätheten. Bidragen kan enbart användas under 2023. 

– Vi har aktivt lyckats minska antalet timanställningar genom vårt arbete med heltidsresan och vi får också en mindre summa för att vi förstärkt sjuksköterskegruppen, säger Berglund.

Vad betyder pengarna?

– Alla kronor betyder mycket. Rent krasst, om man räknar på det, kan vi kanske få ned underskottet till ett par, tre miljoner. Jag har inga exakta siffror nu, för vi får budgetuppföljning först nästa månad. Sedan är det ju också så att det räddar delar av hela kommunens underskott.

Vad känner du för det här?

– Visst blev man glad och lättad. 

Engångssumma

Som vanligt är det dock lite som att sminka grisen. Alla grundproblem kvarstår.

– Det här är en engångssumma och inga pengar vi kan lägga in i verksamheten. 

Påverkar det besparingarna på något sätt?

– Nej, det gör det inte. Vi kan inte lägga in dem i verksamheten, för då får vi en utökad kostnad nästa år i stället. Men det är självklart väldigt välkomna pengar. 

Statsbidragen ska betalas ut under det här året. 

– Dessutom har det kommit besked om att man kan söka för ytterligare en omgång, men där får man inte besked förrän sommaren 2024. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt