Annons:

Regeringens besked: Så mycket pengar får kommunerna

Nu har regeringen kommit med beskedet till kommunsektorn. Foto: MostPhotos

Regeringens besked: Så mycket pengar får kommunerna

På fredagen kom beskedet. Regeringen och Sverigedemokraterna förstärker de generella statsbidragen med 10 miljarder kronor från och med nästa år. 2024 får kommunsektorn också 6 miljarder i riktade statsbidrag.

Annons:

Sammantaget rör det sig om ett tillskott på nära 16 miljarder kronor. Regeringen menar att förstärkningen behövs för att stötta kommuner och regioner i spåren av den höga inflationen.

– Regeringen är tydliga med att vi inte kommer lämna välfärden åt sitt öde. Det här är ett betydande tillskott som kommer göra stor nytta i välfärden. Samtidigt är det viktigt att understryka att staten inte kommer kunna kompensera för inflationen fullt ut. Det vilar ett stort ansvar på kommuner och regioner att se över sin ekonomi precis som många hushåll och företag tvingas göra, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Att de generella statsbidragen till kommuner och regioner ska höjas med 10 miljarder kronor från 2024 är för att minska behoven av kortsiktiga nedskärningar i välfärden och skattehöjningar. 

– Den ekonomiska politiken ska föras på ett ansvarsfullt sätt. Tillsammans med regeringen så säkrar Sverigedemokraterna välfärdens kärnverksamhet, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt.

"Betydande satsning på skolan"

Förstärkningen av de generella statsbidragen motsvarar en fjärdedel av reformutrymmet i budgeten.

– Regeringen gör en betydande satsning på skolan. Vi befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge och dagens välfärdsmiljarder kommer kunna stötta och hjälpa många skolor som har det svårt, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och SD.

– Regeringen gör stora satsningar i höstens budget för att stötta och förstärka hälso- och sjukvården. Pengarna ska användas där vårdbehovet är som störst och där de gör mest nytta. Vi ger också tillskott till prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna och öka antalet vårdplatser, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt