Annons:

Vimarhem: ”Måste hålla det öppet för Telia”

Vimarhems vd Jan Erixon tror att Telias satsning kan påverka det kommunala bostadsbolaget. Foto: Simon Henriksson

Vimarhem: ”Måste hålla det öppet för Telia”

Det är inte bara hushållsägarna som har svårt att få kontakt med Vimmerby Fiber. Det har även kommunens bostadsbolag Vimarhem AB. – Vi ställde en fråga till Itsam i höstas, men den har vi inte fått svar på, säger Vimarhems vd Jan Erixon.

Annons:

2012 slöt Telia och Vimarhem ett avtal om fibreringen av Vimarhems många fastigheter i centralorten. Avtalet innebär att Telia har ensamrätt i fastigheterna i tolv år och rätt att konkurrera i ytterligare fem år – och har vållat stort rabalder i Vimmerby under de senaste åren.

I samma veva hade Vimarhem möjlighet att fibrera fastigheterna i kransorterna – men lät bli sedan kommunen gett besked om sin satsning på ett eget fibernät för 73 miljoner kronor.  

Ambitionen var att Vimarhems fastigheter i kransorterna skulle anslutas till Vimmerby Fiber. Hur det blir är fortfarande högst osäkert.

– Hade vi fått som vi hade velat hade våra hyresgäster i kransorterna haft fiber i fem år nu, men vi följde kommunens anvisningar. Vi ställde en fråga till Itsam i höstas, men den har vi inte fått svar på och vi ska nu formulera en ny frågeställning. Sedan får vi se vad som händer.

”Måste sätta ned foten”

Kommunens fibernät är utbyggt i de centrala och västra delarna av Vimmerby kommun.

– Det här är två delar för oss. I Gullringen, Rumskulla, Södra Vi och Storebro är Itsam igång medan det i Locknevi, Tuna och Frödinge är mer osäkert. Vi måste även se till så att det här upphandlas på rätt sätt.

Hur ser du på att Itsam inte har svarat?

– Visst borde de ha gjort det, men vi ser runtomkring att det är bekymmer med Vimmerby Fiber. Det får bli en förnyad frågeställning om vad som kommer att hända. Vi måste sätta ned foten i det här. Är man realist kommer det ett beslut i höst. Det lär inte hända något före sommaren.

”Kan påverka oss”

Erixon märker ett större intresse för fiber bland hyresgästerna.

– Vi är inte nedringda, men det ökar. Folk börjar undra hur det blir och det finns ett intresse. De vill ha det som våra hyresgäster i Vimmerby.

I fredags gav Telia besked om att telekomjätten satsar på en villakampanj för fiberanslutning i Frödinge och Tuna.

– Det kan säkert påverka oss. Vi vill ha fram fiber till våra hyresgäster och vi måste hålla öppet för det. Men vi måste också se till att vi följer upphandlingslagstiftningen. Vi vill ha svar på vad som gäller från Itsam. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt