Annons:

Fel i ny handlingsplan: fiberkunder från Vimarhem tidigast 2024

Peter Högberg, ordförande i fiberberedningen, behövde inte se avtalet mellan Vimarhem och Telia innan den nya fiberhandlingsplanen röstades igenom – men han vill göra det innan han kommenterar felaktigheten i handlingsplanen. Foto: Simon Henriksson

Fel i ny handlingsplan: fiberkunder från Vimarhem tidigast 2024

I den hårt kritiserade fiberhandlingsplanen räknar kommunen med att ansluta Vimarhems fastigheter från och med 2023. Men avtalet löper till 1 maj 2024 – och Telia har dessutom möjlighet att konkurrera med andra aktörer i ytterligare fem år. – Är det så är det katastrof, sa kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M) i fullmäktige i måndags.

Annons:

I måndags klubbade fullmäktige igenom en ny fiberhandlingsplan som blev hårt sågad av oppositionen. Det blev också en stor diskussion om Vimarhems fastigheter i Vimmerby tätort, som idag är fiberanslutna genom Telia.

I den antagna fiberhandlingsplanen räknar kommunen med att kunna ansluta 20 av Vimarhems fastigheter i Vimmerby tätort och få en intäkt på 50 000 kronor per fastighet. Man utgår också från att 700 av hyresgästerna i fastigheterna ska välja Vimmerby Fiber.

Kommunens kalkyler räknar med fibrering av de fastigheterna från och med 2023.

Men enligt Vimarhems hemsida med Telia löper inte ut förrän 1 maj 2024. Dagens Vimmerby har varit i kontakt med Vimarhems VD Jan Erixon – och Telia har även rätt att konkurrera i nätet i ytterligare fem år efter att avtalet löpt ut.

”Katastrof i så fall”

För att Vimmerby Fiber ska få fiberkunder i Vimarhems fastigheter i Vimmerby tätort måste hyresgästerna alltså säger upp sina fiberavtal med Telia – och sedan teckna nya med Vimmerby Fiber.

– Vimarhems 1 150 lägenheter kommer att komma in, men kom ihåg att det är fiber till husväggen som jag pratar om. Hyresgästen kan fortfarande välja bort det, sa Glennfalk i fullmäktige i måndags.

– Tidigast 2024 kan fastigheterna anslutas, men troligen 2029. Det gör att vi har en period i handlingsplanen fram till 2024 som inte är beskriven. Jag är engagerad i fiberfrågor, men har aldrig läst ett sådant här dokument. Jag behöver ett dokument som jag begriper, sa Curt Tyrberg (C).

– Har Vimarhem tecknat ett längre avtal med Telia, så är det katastrof. Då har hela församlingen blivit förd bakom ljuset, sa Glennfalk.

”Hoppas på 700 anslutningar”

Micael Glennfalk vill inte kommentera avtalet mellan Vimarhem och Telia när Dagens Vimmerby nådde honom i morse. Peter Högberg (S) är ny ordförande i kommunens fiberberedning.

– Jag vill inte kommentera avtalet förrän jag har det framför mig och har sett det, säger han.  

Men det står ju på Vimarhems hemsida att det gäller till 1 maj 2024?

– Jag vill se alla detaljer innan jag uttalar mig om det.

Borde ni inte ha koll på avtalet innan ni antar en ny fiberhandlingsplan?

– Det kan man tycka, men vi gick på de uppgifter vi hade. Innan jag sett avtalet vill jag inte spekulera.

Är det realistiskt att räkna med 700 anslutningar från Vimarhems hyresgäster?

– Det är vår högsta ambition och det handlar om att se koncernnyttan och att det finns ekonomiska och demokratiska aspekter som gör Vimmerby Fiber till ett bra val för kommuninvånarna.

Är det realistiskt?

– Jag hoppas och tror det. Det handlar om att Vimmerby Fiber måste kunna visa upp att vi står för kvalité och bra service. Där har vi en hemläxa att göra. Vi måste visa att det är det bästa alternativet för Vimmerbyborna. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt