Annons:

Han vill se en helt

Nej, det ska inte bli någon vindkraft i Vimmerby kommun. Inte om oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) får som han vill. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Simon Henriksson

Han vill se en helt "vindkraftsfri" kommun: "Vill inte utsätta invånarna för det"

För några år sedan handlade debatten i Vimmerby om att stoppa alla vindkraftsförfrågningar tills en ny vindbruksplan finns på plats. Nu vill moderaten Niklas Gustafsson (M) gå ännu längre.
– Vi vill inte utsätta kommuninvånarna för det här, säger han.

Annons:

Vimmerby kommun står helt utan vindkraftsverk. I grannkommunerna Hultsfred och Västervik finns vindkraftsparker och en närliggande kommun som Mönsterås har hela 60 vindkraftverk.

För ett par år sedan började det inkomma förfrågningar om vindkraftsprojekt även här, men då handlade debatten om att stoppa alla förfrågningar om vindkraftsetableringar tills en ny vindbruksplan fanns på plats.

Det fick den dåvarande majoriteten, bestående av M, KD och C, igenom. 

Men nu vill Moderaterna gå ett steg längre. Niklas Gustafsson (M), oppositionsråd i kommunen, har författat en motion om att göra Vimmerby till en helt vindkraftsfri kommun. 

– Det börjar komma förfrågningar om vindkraftsprojekt och när man pratar runt med allmänheten, så hör man ett väldigt stort missnöje med vindkraften. Det är samma bild som jag själv har numera. Jag var tidigare positiv till vindkraften, men är det inte längre, säger Niklas Gustafsson. 

Vill sätta Vimmerby på kartan

Han säger att ett beslut om att göra kommunen helt fri från vindkraft skulle sätta Vimmerby på kartan. 

– Då värnar vi vår historia, de gröna näringarna, turismen och invånarna. Vågar vi vara vindkraftsfria och säger det tydligt, så sätter vi Vimmerby på kartan nationellt. Däremot är jag positiv till solceller och annat, men inte till just vindkraftsprojekt.

Varför?

– Sådana projekt får inte samma påverkan och följder som vindkraften får. Jag har följt en del i Västerviks kommun och det är inte kul. Det påverkar så många och i en stor yta runt omkring med både blixtrande ljus och ljud.

Samtidigt kan ju inte alla kommuner bara välja att göra så?

– Vi behöver en mix av energin. Den reglerbara kraften räcker inte till för att få balans på elnätet. Nu har regeringen skrivit på avtal om mer kärnkraft och det kan göra att vi får in den energi som fattas. I Vimmerby levererar vi också el på andra sätt, inte minst genom VEMAB. 

Men ska andra kommuner också kunna komma undan genom att säga att man gör som i Vimmerby och inte tillåter vindkraft?

– Jag delar inte bilden av att vi försöker komma undan. Vi tar vårt ansvar genom att inte utsätta kommuninvånarna för det här, som inte är något positivt. Här har vi flera solelsprojekt och vi har biopannan på Tallholmen.

Och det räcker då?

– Räcka och räcka. Tidigare producerade inte varje kommun sin egen el, så bygger vi upp mer kärnkraft i hela landet, så kommer det räcka till fler kommuner.

Tror på övriga oppositionspartier

Under 2022 stod vindkraften för knappt en femtedel av Sveriges elproduktion. Men Niklas Gustafsson tror inte att Vimmerbys beslut skulle slå hårt mot andra och ser det inte som att man inte tar sitt ansvar. 

– Vi tar vårt ansvar för våra invånare, som slipper utsättas för det här.

Om han kommer få gehör för motionen återstår att se längre fram.

– Den är rätt öppen, tror jag. Övriga oppositionspartier får jag nog med mig, så har det låtit tidigare i alla fall. Om jag drar en parallell till Hultsfred, så var det många centerpartister som vacklade där när det blev skarpt läge. Så jag hoppas att man tar sitt förnuft till fånga här också. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt