Annons:

Prognosen pekar på 30 miljoner plus:

Helen Nilsson (S) kan glädjas åt den ekonomiska prognosen för 2017. Foto: Ossian Mathiasson

Prognosen pekar på 30 miljoner plus: "Fått en ekonomi i balans"

Vimmerby kommun går mot ett överskott på 30 miljoner kronor i år. Per den sista augusti är hela kommunkoncernens resultat nästan 60 miljoner plus.
– Vi gick ihop på att få en ekonomi i balans och det har vi lyckats med, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Under det senaste året har kommunen amorterat 100 miljoner kronor.

Annons:

Kommunens ekonomi ser mycket bättre ut. 

För 2017 ser prognosen ut att landa på drygt 30 miljoner kronor – och delårsbokslutet per den sista augusti visar ett överskott på 42,6 miljoner kronor. Med hela kommunkoncernen, där bolagen också ingår, inräknat är plusresultatet nästan 60 miljoner kronor.

– Det går riktigt bra för kommunen ekonomiskt fram till och med augusti. Kommunen, Vimarhem och VEMAB går bra och det här är ett mycket bra resultat. Det har inte sett så här bra ut på många år, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Vad är förklaringen?

– Ränteläget är mycket lågt, vi har en mycket bra finansiell stabilitet, med skatter och bidrag. Under det första kvartalet fick vi bra bidrag för de ensamkommande samtidigt som kostnaderna är modesta. Driften är dock fortfarande inte perfekt. Barn- och utbildningsnämnden ligger ungefär 13 miljoner back och kommunstyrelsen två miljoner. Där ligger det mesta på samhällsbyggnadssidan.

"Samla i ladorna"

Den här ekonomiska prognosen betyder emellertid inte att den ansträngda ekonomiska situationen är borta, menar kommunalråden. 

– Nej, åren 2018 och 2019 ser tuffare ut. Det är vad SKL säger, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Tomas Peterson: 

– Budgetpropositionen som regeringen lagt kommer också stärka kommunerna, så vi ska nog kunna få ihop en hyfsad budget för 2018 också, men tuffare blir det. Vi måste samla i ladorna, vi kan inte sätta sprätt på pengarna.

Den positiva förändring som skett ekonomiskt har dock inte skett i en handvändning, betonar Helen Nilsson. 

– Vi har investerat betydligt mindre de senaste åren, samtidigt som finansdelen har gått bra. En del av det som har hänt på socialnämnden är tack vare migrationspengarna.

Att kommunens ekonomiska situation skulle vara så här "bra" hade de inte väntat sig. 

– Det vi gick ihop för var att få kommunens ekonomi i balans och det har vi lyckats med. Det trodde vi kanske inte, att vi skulle ha plus varje år, säger Tomas Peterson och Helen Nilsson.

Amorterat 100 miljoner kronor

Samtidigt fortsätter kommunen att ha en ganska hög amorteringstakt. Under de senaste tolv månaderna har koncernen amorterar 100 miljoner kronor. Per sista oktober väntas ytterligare 40 miljoner amorteras. 

– Vi har kommit ned en bit och fortsätter. Det kräver återhållsamhet av oss även framåt, samtidigt som det finns stora behov framöver, säger Helen Nilsson.

Låneskulden för kommunen är för närvarande 360 miljoner kronor. De kommunala bolagen har tillsammans cirka 770 miljoner kronor i skuld.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt