Annons:

Sjuktalen sjunker i kommunen:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är glad över att utvecklingen gällande sjuktalen har vänts. Foto: Simon Henriksson

Sjuktalen sjunker i kommunen: "Vi har vänt utvecklingen"

Efter flera år med hög sjukfrånvaro blev det ett trendbrott 2023. Den totala sjukfrånvaron i kommunen har gått från 8,9 procent till 7,9 procent.
– Vi är nöjda med att ha vänt utvecklingen, men vill göra ännu mer, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Sjuktalen i Vimmerby kommun har varit uppe för diskussion många gånger de senaste åren. Den höga frånvaron har lett till stora kostnader och den rödgröna majoriteten satte igång ett arbete och tillsatte en styr- och arbetsgrupp för arbetsmiljöfrågor. 

Färska uppgifter visar nu att den totala sjukfrånvaron inom kommunen sjunkit under 2023. Den låg på 8,9 procent för hela 2022 och sjönk till 7,9 procent förra året. För kvinnor gick den från 9,8 till 8,6 procent. För män gick det från 5,8 till 5,1 procent. 

När det gäller långtidssjukfrånvaron, 90 dagar eller mer, har det ökat från 2,1 till 2,2 procent. Tydligt har den sjunkit för kvinnor, men i stället ökat för män. 

Socialförvaltningen, som legat högst, har sjunkit från 11,1 procent till 10,2 procent. Barn- och utbildningsförvaltningen har gått 6,9 till 5,7 procent och kommunstyrelseförvaltningen från 7,9 procent till 6,8 procent.

Kommunens frisktal bedöms ligga på 46,4 procent att jämföra med 35,0 procent för 2022.

– Vi ser att sjuktalen går nedåt och frisktalen uppåt. Lite beror på att vi är i steget efter pandemin och att man börjar landa in i det. Vi är nöjda med att vi har vänt utvecklingen, men vi vill göra mer för att komma ännu längre ned. Vi har fortsatt höga sjuktal, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Ska göra bokslut efter ett år

Snart ska arbetsgruppen kring arbetsmiljöfrågorna göra bokslut. 

– Det blir i april någon gång. Det vi får till oss är att det gått från lågt intresse ute på arbetsplatserna till att öka markant. Vi går vidare med det här framåt och utvärderar det vidare. Men siffrorna är det största vi har att gå på och vi kan se att frisktalen har gått upp efter att vi höjt vårt fokus på arbetsmiljön, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hur kommer ni gå vidare i april?

– Vi har avsatt pengar för 2024 och vi kommer fortsätta. Det är inga revolutionerande rapporter vi räknar med. Det är mer slutsatser och lärdomar. Det här har varit lite av ett test att jobba ihop både fack och politik och då blir det någon form av utvärdering. 

– Man kommer lyfta olika delar man har sett, men sedan är det varje verksamhet som har ansvar över sin arbetsmiljö. 

Ingår i projekt

Inför 2024 meddelades också att kommunen ingått i ett pilotprojekt med Suntarbetsliv i syfte att arbeta mer aktivt med främjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv och friska arbetsplatser. 

Suntarbetsliv drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. Kommunen har avsatt 400 000 kronor av den sedan tidigare avsatta miljonen till projektet. 

– Suntarbetsliv har jobbat med frågan länge och har ett antal friskfaktorer man jobbar efter, som är ganska lätta att följa. Vi har startat upp det arbetet nu, säger Helen Nilsson.

– I politiken har vi varit ganska fokuserade på sjuktalen, som är alldeles för höga, men Suntarbetsliv har vänt på det och talar mer om frisktalen. Vilka arbetsplatser är hälsosamma? Det tittar vi på och ska naturligtvis leda till sänkta sjuktal, säger Jacob Käll. 

Kostnaden består av en intern projektledare. Det är Eva Johansson, verksamhetschef för förskolan, som håller i det arbetet tillsammans med facket.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt