Annons:

Vimmerby ryter till mot långa handläggningstider

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) har tröttnat på att vänta på Lantmäteriet. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerby ryter till mot långa handläggningstider

Tillsammans med Kinda är Vimmerby kommun rejält upprörd över långa handläggningstider på Lantmäteriet. Det rapporterar Smålandsnytt.
”Det är tråkigt att se hur Lantmäteriet som har en så viktig roll i utvecklingen av det framtida och moderna Sverige nu snarast upplevs som en hämmande faktor”, skriver kommunerna i brevet.

Annons:

Skälet till brevet är den, enligt kommunerna, långsamma hanteringen av kraftledningen som planeras mellan Vimmerby och Kisa. Ledningen stärker elnätet pålitlighet och påverkar många längs med sträckan.

Det slutgiltiga beslutet togs i juni 2016 – och sedan dess har elnätsbolaget Eon väntat på tillstånd av Lantmäteriet. Men ingenting har hänt.

– Ja, det var väldigt länge sedan. Det stoppar upp hela processen och det är olyckligt för det här är väldigt angeläget för Gullringen. När man expanderar i Gullringen så ökar också behovet av el och då räcker inte befintlig ledning till, säger Tomas Peterson (M) kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun, till SVT.

"Ett allvarligt problem"

Brevet som kommunerna skrivit är skickat till bostadsminister Peter Eriksson (MP).

– Det är ett allvarligt problem som fördröjer byggnationer av bostäder och industrier. Om man köper en fastighet eller tomt så vill man komma igång så fort som möjligt, säger Tomas Peterson (M).

Myndigheten har ansvar för kartläggningen av Sverige och att registrera ägandet av alla fastigheter och hantera deras gränser.

Enligt Lantmäteriet finns det brist på kompetens.

– Det är kompetensbrist inom branschen. Få lantmätare utbildas och det är en brist som uppstod för flera år sedan, säger Jimmi Mohlin, enhetschef på Lantmäteriet.

Prioriterar bredband

Utbildningen till lantmätare ligger på mellan tre-fem år. Mohlin har förståelse för kritiken.

– Absolut. Vi beklagar att det är så långa handläggningstider inom vissa ärendetyper. Bland annat ska vi enligt en rätt ny lagstiftning oerhört kraftigt prioritera ärenden som rör bredband. Därför hamnar andra ärenden på kö. – Dessutom varierar handläggningstiderna på överklaganden som drar ut på tiden. Ibland är det hundratals inblandade och då är det nästan omöjligt att genomföra det, fortsätter Mohlin.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt