Annons:

Ekonomisk förening tar över Pelarne skola – jubel i bygden

Pelarne skola säljs till en nybildad ekonomisk förening. Foto: Vimmerby kommun

Ekonomisk förening tar över Pelarne skola – jubel i bygden

Framtiden för Pelarne skola har varit högst oviss i flera år. I morgon fattar kommunstyrelsen beslut om att sälja fastigheten till en nybildad ekonomisk förening för en (1) krona.
– Jag tror att det betyder jättemycket för bygden att få ha kvar skolan, säger Caroline Hemmingsson, en av de drivande in den nybildade föreningen.

Annons:

Under stora protester stängdes Körsbärskullens förskola i Pelarne under våren 2016. Trots resultatet i folkomröstningen – och att de andra hotade verksamheterna räddades – lades förskolan i Pelarne ned.

Sedan dess har fastigheten stått tom – och frågan har stötts och blötts fram och tillbaka. Hembygdsföreningen sa nej till att ta över fastigheten – och en planerad biodlarutbildning ställdes in på grund av för få sökande.

Nu är lösningen närmare än någonsin. Lokala krafter har bildat en ekonomisk förening och i morgon väntas kommunstyrelsen fatta beslut om att sälja fastigheten.

– Vi är överens inom majoriteten och vi tycker att det blir en bra uppgörelse. Det är bra för kommunen och bra för bygden. Vi behöver inte byggnaden och avyttrar de fastigheter som står tomma, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

”En bra uppgörelse”

Hembygdsföreningen krävde ett driftbidrag i ett inledande skede. Det sa kommunen nej till och det står man fast vid.

– Det säger vi nej till. Nu tar man över fastigheten i vår och då är det inte så mycket driftkostnader under den första tiden.

Hur ser du på uppgörelsen?

– Det är en bra uppgörelse och jag utgår från att fastigheten kommer stanna i föreningen och att man inte spekulerar med den.

”Blir en jubeldag”

Jan Mårtensson är en av de i bygden som kämpat hårt för fastigheten.

– Om beslutet fattas blir det en jubeldag i morgon. Det är jätteviktigt för bygden att ha kvar en samlingslokal och en plats för föreningslivet, säger han. 

Utöver Mårtensson är Petra Rehn, Karina Svensson, Caroline Hemmingsson och Lena Dahl drivande i den nybildade föreningen och sitter i den interimstyrelse som bildats. 

– Vi har förhoppningar om att driva det i form av uthyrning av lokalerna och hoppas på landsbygdsutvecklande sysselsättningar. Jag är glad för att det kommit in några yngre förmågor som är engagerade och vi som varit med ska försöka hjälpa igång dem.

Vill byta värmesystem

Prio ett blir att byta ut värmesystemet. Oljepannan ger för höga driftkostnader.  

– Det är en stor kostnad för oss initialt och vi måste få till en upprustning av lokalerna.

Vad ska ni använda lokalen till?

– Alla är välkomna att hyra lokalen. Vi har en fantastiskt fin gymnastiksal som är utmärkt att spela badminton och innebandy i. Det finns också ett fint kök och förhoppningen är att man ska kunna göra ett tillagningskök som är godkänt för tillagning av produkter som går att marknadsföra. Sedan är det här kanon för föreningslivet i bygden.

Hur ser du på kommunens hantering av hela frågan?

– Det vill jag inte uttala mig om förrän köpet är klart. Just nu känns det positivt och vi ser framåt. Vi får vara tacksamma så länge kommunen inte säger nej, men det verkar som att vi kan sätta igång och bygga något för framtiden.

”Ett fantastiskt hus”

Caroline Hemmingsson är också engagerad i frågan:

– Vi vill involvera Pelarneborna i det här och ställa iordning skolan. Tanken är att man ska hyra ut lokalen till diverse verksamheter och det finns planer framöver också. Det finns lite intressenter som kan tänka sig att ha verksamhet i fastigheten, men först måste vi ställa iordning den. Det är ett fantastiskt hus.

Hemmingsson tror att fastigheten kan bli ett gemensamt projekt för byn.

– Många är redan engagerade och fler kan säkert tänka sig att vara drivande. Många har gjort ett fantastiskt förarbete och alla är duktiga och verkar taggade. Jag tror det här betyder jättemycket för bygden, det behövs ställen där man kan mötas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt