Annons:

Johansson (V) om VOK:

Lars Johansson (V) hamnade i en debatt med Tomas Peterson (M) om VOK-skogen. Foto: Simon Henriksson

Johansson (V) om VOK: "Ni har kastat 20 år åt skogen"

I maj förra året beslutade kommunfullmäktige om en fördjupad översiktsplan. Då pekades VOK-skogen ut som ett rekreationsområde. Nu vill majoriteten bygga en förskola i området.
– Det här strider mot den översiktsplan vi gemensamt ställt oss bakom, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Lars Johansson (V) tog upp frågan under ledamöternas frågestund. 

– Att VOK-skogen ska pekas ut som ett rekreationsområde är något VOK haft som krav länge. När det väl har blivit så, så tar de åtta månader utan medborgardialog innan majoriteten kommer fram med ett förslag om bebyggelse i samma område. Det strider mot den överenskommelse vi gemensamt har ställt oss bakom. Vad är det för mening med att göra en ordentligt genomarbetad process om ni i majoriteten inte följer den? Och på vilket sätt gynnas kommunen som helhet? frågade vänsterpartisten det moderata kommunalrådet Tomas Peterson.

– Problemet är inte skogen, problemet är barnomsorg och förskola. Vi har inventerat alla möjliga markområden i Vimmerby stad där behovet finns och valet har fallit på just den här marken. Det är kommunens mark och en översiktsplan är inte styrande eller bestämmande. Nu finns det en brådskande angelägenhet att få fram en förskola och därför har vi valt att sätta igång ett detaljplanearbete för att snabbt kunna bygga en. Den här platsen är väldigt lämplig ur kommunikationssynpunkt, infrastruktursynpunkt och ligger centralt i staden, säger Tomas Peterson (M). 

"Kan falla över barnen"

Tomas Peterson menade att skogen inte heller kan stå orörd för all framtid. 

– Skogen blir ju avverkningsmogen och kanske kan stå i fem, tio år till. Risken är att det faller ned träd över människor och små barn och det är inte alls lämpligt. Det här behöver tas om hand. Men det vi precis har påbörjat är en medborgardialog. Vad som händer 30 år framåt vet vi inte. Det enda som är bestämt av oss är att vi vill ha en förskola här. 

Lars Johansson replikerade: 

– Nu börjar medborgardialogen, säger Tomas Peterson. Den har ju pågått i 20 år och utmynnat i att man fått in ett rekreationsområde i översiktsplanen. Den dialogen har ni kastat åt skogen. Tilliten är borta. Det är inget effektivt sätt att styra kommunen. 

"Första han tog upp"

Johansson (V) menade att översiktsplanen är en form av ett löfte. 

– Den är som ett tillitslöfte. Det finns ju andra löften, till exempel ett 40-årigt löfte till Astrid Lindgren att inte röra Kohagen-området. Jag tror inte att Astrid Lindgren eller hennes släkt hade haft något problem med barnverksamhet där.

Det höll dock inte Tomas Peterson (M) med om. 

– Då skulle du ha varit med och träffat "Nisse" (Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren). Det första han tog upp var att marken i Kohagen inte får röras. Vi har föreslagit honom att göra en förskola i Astrids anda, men nix, det kommer inte på fråga, säger han. Den möjligheten finns därför inte. 

Vänsterpartisten hade då ett sista tillägg i debatten.

– Jag vill bara tillägga att Nils Nyman är en människa som inte ens bor i Vimmerby. De som har varit med i dialogen kring översiktsplanen är alla medborgare i Vimmerby kommun, sade Johansson (V).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt