Annons:

Ny strid i Kohagen – kommunen vill skapa två tomter

Kartan visar var kommunen vill anlägga två nya villatomter. Karta: Vimmerby kommun

Ny strid i Kohagen – kommunen vill skapa två tomter

En ny strid börjar blåsa upp i Kohagen. Redan innan kommunens detaljplan skickats ut på samråd har boende i området protesterat mot planerna på att skapa ytterligare två tomter på Mirabells gata.
– De här två tomterna vore fantastiskt bra att få till, säger stadsarkitekten Sara Dolk.

Annons:

Boende i Kohagen och Vimmerby kommun är inte bästa vänner. När kommunen ville sälja en skogsdunge för att underlätta för Astrid Lindgrens Världs expansion blev det protester – och samma sak i den pågående och mycket aktuella frågan om placeringen av Aleris.

Nu ser ytterligare en konflikt i området dagens ljus. I samband med detaljplaneförändringen sedan Astrid Lindgrens Värld köpt de två ängarna söder om Kohagen har kommunens tjänstemän fäst blicken på kartan – och hittat mark som passar mer än väl för ytterligare två villatomter.

– Det är som att det fattas två tomter där så det är guldlägen. Det står bara massa husvagnar där nu och när vi började titta på den här detaljplanen för Näs så såg ögat direkt att det går att göra två bostadstomter här. All infrastruktur finns och det är fantastiska lägen, säger Sara Dolk. 

 "Vore fantastiskt bra"

Den reviderade detaljplanen kommer att skickas ut på samråd någon gång under april.

– Vi ska skicka ut en detaljplan på samråd i och med Näs-affären och den kommer innehålla förslag på två villatomter, men det är inget som vi har gått ut med än. Därför känns det lite underligt att man protesterar redan. Det vore fantastiskt bra att få till det här eftersom vi har kö till nya tomtområden.

En skrivelse har skickats till samtliga partier i fullmäktige. Huvudskälet till motståndet är att kommunen på 70-talet ska ha lovat Astrid Lindgren att marken fortsätter vara orörd. Enligt skrivelsen hade Astrid ”sina stigar in i just det området”. De personer som signerat skrivelsen ”utgår” från att kommunen vill ”stå fast vid löftet till Astrid Lindgren”.

Övriga skäl som tas upp i skrivelsen är att boende ”stängs av från vårt naturområde/strövområde”. Barnen uppges även missta ”möjlighet till lek i naturen”.

Man uttrycker också oro för att ALV ska stänga av tunneln som löper under Lundgatan och att ALV ska ta ännu fler rekreationsområden i anspråk. Några sådana planer finns inte uttalade i nuläget. 

 "Billigaste sättet"

Sara Dolk menar att kommunen behöver förtäta ännu mer.

– När man tittar på Vimmerbykartan så finns det jättemånga sådana ställen. Att förtäta är det billigaste sättet, men det är också svårt eftersom många sakägare är vana vid att marken är allmän. Jag är sugen på att göra fler förtätningar, men vi har inget mer planerat just nu.

Hur ser du på kritiken som inkommit?

– Jag förstår dem om man är van vid att ha det som ett grönområde, men samhället ska växa någonstans och att förtäta är det bästa. Det är både billigast och bäst för miljön.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt