Annons:

Ordföranden: ”Tycker att det är jätteallvarligt”

Lis Astrid Andersson ser allvarligt på situationen. Foto: Privat

Ordföranden: ”Tycker att det är jätteallvarligt”

I dag lämnade Förskoleupproret i Vimmerby in nästan 30 vittnesmål om den hårt sargade arbetsmiljön på Vimmerbys förskolor. BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson (S) anser att situationen i Vimmerby inte sticker ut.
– Det är ett tufft läge i förskolan i hela Sverige, säger hon.

Annons:

Närmare 30 vittnesmål från förskoleverksamheten i Vimmerby lämnades i dag över till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S) och kommunalrådet Helen Nilsson (S).

”Just nu handlar det om överlevnad, att ta sig igenom dagen och försöka uppfylla barnens grundläggande behov”, var en del av de berättelser som lämnades in.

– Vi tycker att det är jätteallvarligt och bekymmersamt med arbetsmiljön och de höga sjuktalen. Vi ser det och vi vet det, men situationen i grundskolan är också allvarlig. Klart att vi vill stötta upp ännu mer inom förskolan, men vi har en grundskola som också har låg grundbemanning. Helheten är bekymmersam för oss, säger Andersson.

 "Ser ut såhär i hela Sverige"

Nationellt sett har förskoleupproret samlat in över 22 000 underskrifter som kräver en bättre förskola i hela Sverige.

– Vi förstår situationen, det är tufft och det är likadant i hela Sverige. Utmaningen är samma överallt: det är svårt att få tag på vikarier, det är stora barngrupper och det är svårt att hitta personal. Det ser ut såhär i hela Sverige.

Många av de förskolelärare som var på plats i Stadshuset upplever inte att personaltätheten förbättrats, trots att medel satsats och att Vimmerby höjt sig rejält i Skolverkets statistik.

– Jag vet inte varför de inte märker något. Vi har lagt in de här pengarna och jag är jätteglad för att vi gått från att ha en av de sämsta personaltätheterna till att ligga på medelnivå, men sedan har vi mycket att jobba på. Arbetsmiljöproblemen följer med länge och det är allvarligt att de upplever situationen så här, säger Helen Nilsson. 

 "Jättebra att de kommit hit"

I tisdags tog kommunstyrelsen beslut om att påbörja arbetet med en tio avdelningar stor förskola.

– Vi kan inte hyra paviljoner hela tiden, för det är dyrare och det drabbar driften. Vi har haft en debatt under mandatperioden om den nya förskolan och det fördröjer saker och ting samtidigt som ekonomin är som den är. Nu ska en ny förskola på plats, men det kommer inte räcka för att lösa det här. Vi utvecklas, folk flyttar hit och vi kommer ha fler barn framöver. Vi måste ha en långsiktig planering för förskolan.

Vad kan ni göra på kort sikt?

– Prata och stötta. Nu har vi fått en ny HR-chef och jag hoppas att vi ska kunna jobba med det här tillsammans. Det är viktigt att bli sedd och hörd och lyssnar man och ser kan man också göra något. Det är jättebra att de kommit hit och lämnar över det här.

– Vi har anställt en förskolechef till och det är för att öka kontakten med personalen och satsningen på resursteamet är också en annan sak vi gjort. Sedan har bemanningsenheten det svårt att hitta vikarier. Jag förstår deras frustration, de har en läroplan att följa och när man inte hinner det så tappar man sin yrkesstolthet. Samtidigt så är det fantastiskt att våra medarbetare lyckas skapa en så stor kundnöjdhet som vi ändå har med förskolan i Vimmerby, säger Andersson. 

Blir arbetsmiljön i förskolan en valfråga för er?

– Välfärden är alltid en valfråga för oss och det kommer det försätta vara. Det är så vi bygger samhället och det är så samhället överlever, menar Helen Nilsson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt