Annons:

Räddningschefen: ”Det är ett jäkligt allvarligt läge egentligen”

Räddningschefen Stefan Larsson är mycket oroad över bristen på deltidsbrandmän. Foto: Simon Henriksson

Räddningschefen: ”Det är ett jäkligt allvarligt läge egentligen”

Räddningstjänsten i Vimmerby kommun har stor brist på deltidsbrandmän. Nu vill räddningschefen Stefan Larsson se en organisationsförändring.
– Får vi en större del som arbetar heltid skulle det underlätta processen, säger han.

Annons:

Vimmerby kommun har, precis som många andra, stor brist på deltidsbrandmän. Räddningschefen Stefan Larsson har anmält situationen till Länsstyrelsen som nu kommer bevaka ärendet.

Enligt Larsson är cirka 30 procent av styrkan vakant.

– Det är ett jäkligt allvarligt läge egentligen. Nu har vi löst det dygn för dygn, men att vi har lyckats beror på att vi har fantastisk personal som tar mer beredskap än de egentligen ska. Problemet är att det inte håller över tid och bäst före-datum för den här situationen har egentligen passerats för länge sedan. Vi har haft det såhär i ett och ett halvt års tid. Vi vänder ut och in på vår personal.

Kan medborgarna vara trygga med Räddningstjänstens förmåga?

– Vi löser våra uppdrag och vi gör allt som står i vår makt. Såhär långt har ingen insats drabbats, men det är för att medarbetarna tagit beredskap som de inte ska. Vi skakar fram de resurser som behövs. Vi har även ett mycket gott samarbete med Kinda kommun och Jönköpings län. Vimmerby har med sitt geografiska läge strategiska fördelar för en operativ samverkan mot två länsgränser, säger Larsson.

Vill förändra organisationen 

Lösningen på problemet, enligt Larsson, är en organisationsförändring med fler heltidsanställda i kåren.

– Vi behöver ha en organisationsförändring för att komma till bukt med det här. Vi kan inte förlita oss helt och hållet till deltidsbrandmän utan det måste vara en heltidsorganisation.

I dag är de yttre befälen heltidsanställda medan övriga är deltidsbrandmän.

– Alla i de stora brandbilarna är deltidsbrandmän. Som deltidsbrandman ska man kunna rycka ut på fem minuter. Det betyder att man bara kan bo och jobba inom fem minuter från stationen utöver att uppfylla de fysiska och psykiska kraven. Jobbar man på annan ort går det inte vara deltidsbrandman på dagtid och vi ser även att fler arbetsgivare säger nej till att släppa folk. Vimmerby är dessutom en växande kommun och kraven ökar.

De yttre befälen har ingen möjlighet att ta fyra veckors sammanhängande semester.

– Vi tar två veckor i taget för annars får vi inte ihop det. Det går ut över barn och familj och det är inte hållbart.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt