Annons:

Uven värderas till 1,6 miljoner – betydligt lägre än vad Vimarhem betalat

Uven värderas till 1,6 miljoner kronor. Det är betydligt lägre än vad Vimarhem betalat tidigare. Foto: Jakob Karlsson

Uven värderas till 1,6 miljoner – betydligt lägre än vad Vimarhem betalat

Vimarhems tomt Uven i centrala Vimmerby, som företaget Storebrolyan AB vill köpa, värderas till 1,6 miljoner kronor. Det är nästan två miljoner kronor lägre än vad Vimarhem betalat för fastigheten.
– Min bestämda uppfattning är att vi inte kan komma så nära det, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Värderingen av tomten Uven, som beställts av kommunen, har utförts av en mäklarfirma. Bakgrunden till värderingen är att det lokala företaget Storebrolyan AB är intresserade av att köpta tomten för att bygga ett 30-tal bostadsrätter där. 

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB har köpt tomten i två steg. 1992 betalades 1 250 000 kronor och 18 år senare betalades 2 100 000 kronor. Totalt har Vimarhem betalat 3 350 000 kronor och utöver det kommer kostnader för rivning av en fastighet, fjärrvärmeanslutning och administrativa kostnader. Totalt hamnar det på nära 3,6 miljoner kronor. 

Men enligt värderingen är tomten värd 1,6 miljoner kronor. 

– Det är ungefär det där det ligger för omkringliggande kommuner, värderingar på andra tomter och om det är stadsnära och så. Jag tycker att den här värderingen känns rimlig, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Hur ser du på att kostnaden för Vimarhem har varit drygt 3,3 miljoner?

– Jag har inte alla turer för affärerna, men det är väl inte det allra bästa. Det kan jag inte säga i efterhand. 

Anser du att kommunen får stå för det?

– Vi är en kommun, vi är en koncern. Vi står som borgenär för Vimarhem, så vi får hjälpa varandra och lösa det på bästa möjliga sätt. Har man gjort en marknadsvärdering på tomten, då är det den som gäller tycker jag. 

"Får vänta tills efter sommaren"

Tomas Peterson (M) säger till Vimmerby Tidning att man hade hoppats på ett högre belopp. Det kan inte Helen Nilsson (S) säga att hon tycker. 

– Det är alltid bra att få in pengar, men jag tycker att vi ska lägga oss på den nivån som gäller för oss. Vi vill ha byggnation av bostäder, det är helt klart. Det kommer bli en förhandling nu, men hur förhandlingen ska gå till får vi ta ställning till efter värderingen. Då både mellan oss, Storebrolyan och Vimarhem. Storebrolyan är ju tänkbar köpare och det är Vimarhems tomt. Vi har ännu en detalj och det är fastigheten som är på tomten och den dialogen håller vi på med. Vi får återkomma till det, men jag tycker att vi har kommit en bra bit på vägen. 

Kan det bli så att ni bekostar rivning och sanering?

– Nej, det tror jag överlåts till köparen. Det är det bästa. 

Men då påverkar det priset också?

– Det kan jag inte svara på i dag. Det får vi se då. Jag har inte tagit alla diskussioner med köpare och säljare, så vi får vänta tills efter semestern när vi får kontakt. 

"Min bestämda uppfattning"

Vimarhems ordförande Michael Svensson (S) vill att man ska komma så nära värderingen som möjligt, enligt Vimmerby Tidning. 

– Det tror jag inte att vi kommer komma nära 3,6 miljoner kronor. Det är min bestämda uppfattning, det ligger inte på det värdet som vi har i vår kommun, säger Helen Nilsson (S).

Oppositionen har tidigare markerat att kostnaderna Vimarhem lagt ut ska återfås vid en försäljning. Nu ska nya kontakter tas med Storebrolyan.

Dagens Vimmerby har sökt Tomas Peterson under hela torsdagen utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt