Annons:

VIMARHEM TOTALSÅGAR FÖRSÄLJNING AV UVEN

Vimarhems styrelse totalsågar den försäljning som ägaren Vimmerby kommun förordar. Foto: Jakob Karlsson

VIMARHEM TOTALSÅGAR FÖRSÄLJNING AV UVEN

Det är inte bara på grund av misstankar om jäv som Vimarhem vill behålla tomten Uven 7 i egen ägo. I den riskanalys som tagits fram totalsågas en försäljning under de förutsättningar som för närvarande ligger på bordet.
”Skall tomten säljas bör den säljas i befintligt skick samt gå för en försäljning på den öppna marknaden”, står det bland annat i riskanalysen som en enig styrelse godkänt.

Annons:

Vimarhem har haft kostnader för tomten på 3,6 miljoner kronor. På tomten står ett hus som måste rivas innan ny byggnation kan bli aktuell. Den värdering som gjorts bygger på att huset har rivits och att rivningen bekostats av säljaren. Värderingen ligger på 1,6 miljoner kronor och kommunen vill sälja till det lokala företaget Storebrolyan AB.

När det beloppet blev känt sa Helen Nilsson (S) såhär: 

– Vi är en kommun, vi är en koncern. Vi står som borgenär för Vimarhem, så vi får hjälpa varandra och lösa det på bästa möjliga sätt. Har man gjort en marknadsvärdering på tomten, då är det den som gäller tycker jag. 

"En mycket dålig affär"

Upplägget sågas av Vimarhems styrelse.

”Vi bedömer att sälja tomten för en marknadsvärdering där befintligt hus är rivet inte känns seriöst (huset står ju faktiskt där)”, skriver man i sin analys. Styrelsen tror också att tomten skulle kunna säljas för mellan 2,5-3 miljoner i befintligt skick.

Det nuvarande upplägget och nivån på ersättningen för tomten beskriver Vimarhem som ”en mycket dålig affär för såväl Vimarhem AB och VKF”. Man skriver också att upplägget ”inte är rimligt” och att ”den enda vinnaren är som vi ser det fastighetsköparen”.

Vill ha marknadspris

Man tar också upp att en eventuell affär kritiserades i den externa revisionen av bolagets som gjorts och att det finns risk för att Konkurrensverket kommer att ha synpunkter på affären. Även oro för Storebrolyans ekonomiska ställning omnämns i riskanalysen. 

”Både Vimarhem och VKF bör säkerställa att inga misstankar om dolda subventioner eller jävsituationerna förekommer genom att följa de regler som finns och vara affärsmässiga. Förlorarna kommer att bli skattebetalarna och Vimarhem AB:s hyresgäster”.

Om tomten ska säljas förespråkar Vimarhems styrelse att tomten erbjuds till den öppna marknaden och att den säljs till befintligt skick.

I analysen kritiserar Vimarhem även affären på grund av misstankar om jäv mellan Storebrolyan AB och kommunalrådet Helen Nilsson. Mer om det kan du läsa här. 

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Michael Svensson (S). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt