Annons:

Anders Andersson och Gudrun Brunegård hoppas på starkt stöd för KD i landstingsvalet.

KD har starkt landstingsstöd i vårt distrikt: "Vill bli största alliansparti"

Valrysaren 2018 närmar sig med stormsteg. Kristdemokraternas två toppkandidater till landstinget i vårt distrikt, Gudrun Brunegård och Anders Andersson, siktar på en ordentlig valframgång.
– Vi vill bli största alliansparti, säger KD-duon.

Annons:

Kristdemokraterna driver frågorna om hälso- och sjukvård hårt. Kanske är det också därför partiet har ett så pass starkt stöd i landstingsvalet jämfört med de övriga två valen i Kalmar län.

Nu vill partiet byta majoritet – och bli det största allianspartiet i den majoritet de drömmer om.

– Vi vet att partiet har stor trovärdighet i frågorna om hälso- och sjukvård, som också rankas väldigt högt av väljarna. Det blir vårt huvudfokus i valet, säger Gudrun Brunegård (KD).

Partiets två främsta företrädare i Vimmerby och Hultsfred menar att Anders Henriksson (S) måste bytas ut. 

– Han har gjort karriär inom Socialdemokraterna och är vice ordförande i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Han är väldigt lite synlig här i länet och vi vill ersätta en frånvarande karriärpolitiker med en närvarande sjuksköterska, säger Anders Andersson och syftar på Gudrun Brunegård.

– Det är dags att placera en sjuksköterska i landstingsledningen och lösa av Anders Henrikssons maktinnehav och de bekymmer han har skapat, fortsätter Anders Andersson.

Vill satsa 100 miljoner kronor

Flera av partiets kandidater har erfarenhet från att ha arbetat inom hälso- och sjukvården.

– Ovanligt många har en profession inom hälso- och sjukvården. Fem av sex i den sjätte valkretsen har det, och det ger oss bred kunskap inför valet. Vi är ett parti fyllt av sjukvårdsintresserade och av företrädare med sjukvårdsbakgrund.

Nyligen lanserade KD ett 23-sidigt dokument inför landstingsvalet. Det mesta kretsar kring personalen.

– Utan kompetent personal kan vi inte uppfylla landstingets uppdrag. Landstinget uppträder som att man är den enda arbetsgivaren, när det både finns kommuner och privata företag. Vi behöver ta det här på allvar för att stärka landstingets roll och behålla den personal vi har, säger Gudrun Brunegård.

KD lyfter lönen på flera sätt, det ska löna sig att utbilda sig och det ska synas i lönekuvertet att man ställer upp dygnet runt. Kristdemokraterna vill lägga mellan 90 och 100 miljoner kronor på att höja lönerna.

– Det ska löna sig att ta ansvar för människors liv. Många tjäner sig till det yttersta och jobbar dubbla arbetspass samma dag. Det är inte hållbart i längden och vi behöver lockal tillbaka de som lämnat vården. Vi vill se fler möjligheter till kompetensutveckling, fler platser för specialistsjuksköterskor. Många närmar sig pensionen, men man utbildar inte tillräckligt många.

Den andra stora frågan är primärvården, menar partiet.

– Vi vill skapa en bättre tillgänglighet. I dag har en läkare 1 650 patienter, men har man 1 000 patienter per läkare får man större möjlighet att kunna ens patients historia.

Ambulanshelikopter

Adressen ska inte avgöra vilken vård man får heller, säger Anders Andersson.

– Det är alldeles för slumpartat. Man måste lyfta på hatten och erkänna att landstinget kanske är ett för litet geografiskt område. Det finns inget egenvärde i landstinget, så det behöver göras förändringar. Alla ska ha rätt till en jämlik vård.

KD vill se en ökad statlig styrning.

– Tittar man på kömiljarden, så i januari 2015 var det 313 personer som väntat på behandling i mer än tre månader. I januari 2018 var det 1 263 personer. Det är ett faktum och har skett med Socialdemokraterna i regering och i landstingsledning.

Ambulanshelikopter är fortfarande en fokusfråga för partiet. 

– Jag vill ge all heder åt Gudrun, hon lyfte det här redan för sju, åtta år sedan och då var man ironiska. Nu har man till och med erkänt att man behöver fundera på en upphandling. Det här handlar om stora avstånd och det ska inte spela någon roll om man får en stroke på norra Öland, i skärgården i Tjust eller i Järnforsen. I de norra delarna av Sverige har man ambulanshelikopter och det är dags att vi får samma jämlikhet i Småland som i Norrland, säger Anders Andersson.

Höga mål

KD har höga mål för landstingspolitiken. 

– Vi ska ta igen och komma upp i nivåer som största alliansparti, det är vårt mål. I Vimmerby-Hultsfred är vi största alliansparti och vi har ambitionen att stärka vår ställning, att alliansen med vår framgång ska ta tillbaka majoriteten. Ambitionen är att öka rejält uppåt och i det här distriktet vet vi att vi har ett starkt stöd. Får vi en maktposition här i länet och en alliansregering då har vi möjlighet att kunna genomföra det.

Väljarna värderar sjukvården väldigt högt inför valet. 

– Och vi vet att vi har ett högt förtroende där. Fackförbunden inom sjukvården är imponerade av vår satsning och ett bättre omdöme kan man inte få, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt