Annons:

Rekordvärmen påfrestar de äldre – nu vill ordföranden titta mot England

Eva Berglund (S) har börjat titta på situationen för de äldre på exempelvis Vimar- och Borghaga.

Rekordvärmen påfrestar de äldre – nu vill ordföranden titta mot England

Sommarens extrema hetta sätter sina spår för många. För de boende på, till exempel Vimar- och Borghaga, har sommaren varit mycket påfrestande.
På dagens politikerdebatt lämnade Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden, ett nytt besked.

Annons:

– Jag har förvarnat förvaltningen om att det kommer läggas ett uppdrag gemensamt med fastighetssidan kring vad vi kan göra i framtiden, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Men den här sommaren är körd, säger hon.

– Nu är det ju kört, det finns ingenting att få tag på, men till nästa år är någon form av kylanläggning en önskedröm. Men kylanläggningar orkar inte heller med, de kapsejsar också. Det är flera butiker som haft jätteproblem med kyla.

"35 grader i varje lägenhet"

Främst tänker hon på vård- och omsorgsboenden och gruppboenden.

– Vi kommer titta på varje fastighet, men som på Vimar- och Borghaga är det 35 grader i varje lägenheter och där glaspartierna ger insläpp av sol. Vi har fått sätta för dem för att minimera. 

Trots allt har kommunen inte fått in jättemycket klagomål, enligt Berglund. 

– Personalen har det också tufft, det är inte bara de boende. De har gjort ett hästjobb i sommar. Samtidigt har vi inte fått in jättemycket klagomål, det är inte så att vi har blivit nedringda. Sedan kan jag inte svara för hur det ser ut med sjukskrivningstalen bland personalen än. Tidigare somrar när det har varit varmt har det ändå varit svala kvällar och nätter, men när jag själv öppnade fönstret vid tjugo i nio i går kväll var det 24 grader varmt, säger Eva Berglund.

Möjlighet att svalka sig

Vad det skulle kunna handla om för lösning till nästa år är något tidigt att säga.

– Det är kört i år, men det kommer troligen bli svalare framöver får vi hoppas. Däremot behöver vi titta på vilka möjligheter vi har och om vi kan göra, som i exempelvis England, och ha ett utrymme där det är svalare och möjligheten att svalka sig finns.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt