Annons:

Hård kritik mot regeringen – kvinnor ska få mer att säga till om

Centerkvinnornas ordförande Sofia Jarl besökte Vimmerby och Hultsfred tidigare i veckan och presenterade områden som kan förbättras i jämställdhetsarbetet. På bilden syns även Ingela Nilsson Nachtweij, Marita Lindström och Leif Larsson. Foto: Ossian Mathiasson

Hård kritik mot regeringen – kvinnor ska få mer att säga till om

Krafttag mot sexualbrott, bättre förlossningsvård och fler kvinnor som företagare är vad Centerkvinnorna vill se.
Förbundsordförande Sofia Jarl tycker inte att regeringens jämställdhetsarbete håller måttet och kräver förbättringar.

Annons:

Centerkvinnornas ordförande Sofia Jarl besökte Vimmerby och Hultsfred under ett dygn tidigare i veckan. Hon la vid pressträffen i Vimmerby stort fokus på jämställdheten och tre områden där hon anser att det händer för lite och mer behöver göras i svensk politik. 

Det handlar om sexualbrotten, hedersproblematiken och förlossningsvården. 

"Får inte välja sitt eget liv"

Hon pekar på att brottsligheten i Sverige har gått ner totalt sett men när det kommer till sexualbrotten ses ingen minskning.  

– Nej, här det viktigt att stärka rättskedjan. Sexualbrotten är dessutom brottet som anmäls i allra minst grad och metoo-rörelsen visar att det finns mycket kvar att göra. Det behövs fler poliser och mer kunskap hos de som hanterar sexualbrott och hur de drabbade blir bemötta under rättskedjan, säger Sofia Jarl och lägger till:

– Om ord står mot ord så läggs många utredningar ner i brist på bevisning. Man tycker inte att kvinnor är tillräckligt trovärdiga. Av 18 000 anmälningar var det bara 1 400 fällande domar, det är inte värdigt, säger hon. 

Det andra området handlar om hedersproblematiken där tjejer ska äga rätten till sin egen kropp och själva få bestämma hur man vill klä sig och se ut. Så ser det inte ut i dagens samhälle.

– Nej, tyvärr. Många tjejer får inte välja sitt eget liv och bestämma vem man vill umgås med så där måste vi jobba mycket mer kunskap. Det handlar om att komma åt förövarna, de som utsätter kvinnor för det, och inte lägga skulden på de som blir utsatta.

"Bedriver ren kvinnofientlig politik"

Då kommer hon även in på området gällande kvinnors företagande och menar att en positiv trend går i motsatt riktning.  

– Efter att vi har haft en uppåtgående trend under alliansregeringstiden så är det på väg neråt igen. En anledning är att vård- och omsorgsbranschen, som är den mest kvinnodominerade, sätts under stor press av regeringen och där vill de inte ha företagare, säger hon. 

– Man pratar om vinster i välfärden men det man menar är bara de kunddominerade sektorerna med starkt mansdominerade bygg- och anläggningsföretag. Just där har man inga problem med att man får göra vinster. Så fort det kommer till utförandet av tjänster, alltså de kvinnodominerade sektorerna, ska man inte få driva företag. Att man kallar sig för att vara en feministisk regering och bedriver en ren kvinnofientlig politik på det området är ohederligt.

Vad ser du för lösning?

– Här måste vi stå upp och se till att man får driva företag i branscher som domineras av kvinnor. Man ska få göra vinster, utveckla sitt företag, anställa människor och det är till gagn för alla medborgare som får en större valfrihet.

"Skapar otrygghet"

Det tredje området handlar om förlossningsvården, som enligt Jarl har rustats ner genom åren. 

– Allt fler får åka längre till förlossningsvården på grund av nedrustningen, vilket skapar otrygghet. Vi vill se att man förstärker förlossningen och kan erbjuda samma barnmorska genom graviditet, förlossning och eftervård. Vi kan öka tryggheten om vi har en sammanhållen kedja.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt