Annons:

EFTER NEDERLAGET – ROSÉN LÄMNAR POLITIKEN

Liberalernas Johan Rosén lämnar politiken efter valförlusten. Foto: Jakob Karlsson

EFTER NEDERLAGET – ROSÉN LÄMNAR POLITIKEN

Liberalerna gick fram med en hel del besparingar i sitt valprogram. Det gillades inte av väljarna – och partiet får nu lämna kommunfullmäktige. Nu väljer Johan Rosén att lämna politiken.
– Livet innehåller så mycket mer, säger han

Annons:

I riksdagsvalet fick Liberalerna fem procent av rösterna i Vimmerby kommun. I kommunvalet blev det bara 1,1 procent. Det är långtifrån spärren på två procent.

– Vi har klart förlorat och det är ett klart budskap från väljarna att de inte gillar vårt program. Vi har haft ett bestämt program och det var hela min tanke med att köra en valrörelse. Jag har stor respekt för att väljarna inte vill göra så som vi ser situationen.

Ångrar du något?

– Nej. Valprogrammet var en kompromiss. Själv vill jag inte sälja Granen, men jag ställde upp och drev den linjen. Det här är det som vi ville köra och jag håller fast vid det här. Nu får jag dra konsekvensen av det.

 "Tar alldeles för mycket tid"

Rosén kommer att lämna politiken.

– Jag har tagit på mig att vara ordförande och jag kommer köra det här året så vida ingen annan vill hoppa in. Det ska göras enligt regelboken, men livet innehåller så mycket mer. Debattera kan man göra, men inte i den form som det sker nu. Det tar alldeles för mycket tid och att sitta utan en plattform, den tiden vill jag inte lägga ned. Fem procent röstar på Liberalerna i riksdagsvalet och nu är det viktigt att folk träder fram och gör sin uppgift. Jag har gjort mitt lass och nu får andra träda fram. Jag vädjar till att de som är liberaler nu engagerar sig och driver den politik som man vill göra.

 "Kan inte mätas"

Hur partiet påverkas av att vara utan mandat i fullmäktige är förstås ganska självklart.

– Det är en stor förlust och det kan inte mätas. Sitter man i fullmäktige så har man ett forum att få ut sin politik. Att stå utan mandat är en jättestor förlust, men vi hade inget att förlora när vi gick in i det här.

Ni gick väldigt tydligt fram med att två procents överskott är det absolut viktigaste. Hur ser du på att väljarna inte premierade det?

– Med all respekt så är det en ganska teknisk term att föra fram. För mig är det helt avgörande och det är massor som de andra partierna lovat som vi kan stödja, men det är tvåprocentsmålet som styr allting.

Hur ser du på valresultatet i Vimmerby?

– Det som är glädjande är att Centern har tagit en stor grupp sverigedemokrater både i Vimmerby och Hultsfred. Det visar att sverigedemokrater är något att ta fäste på, de har saker som jag djupt ogillar och många missnöjesväljare. Det är glädjande för demokratin och för Sverige. Kommunalt har de runt tio procent, det tycker jag är det mest positiva, säger Rosén och fortsätter:

– Sedan är det väldigt överraskande att alliansen får majoritet. Jag trodde att basen skulle behöva vara de tre stora, men Centern har tagit SD-röster.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt