Annons:

Politikern anlitade invandrare – gav dem 50 kronor i timmen

Liberalernas förstanamn Johan Rosén anser att Sverige behöver bli bättre på att utnyttja invandrares "arbetsförmåga". Foto: Simon Henriksson

Politikern anlitade invandrare – gav dem 50 kronor i timmen

Politikern Johan Rosén ville få sina fönster ommålade. Offerten från ett företag låg på 66 000. Då registrerade han sig som arbetsgivare och anlitade två invandrare för 50 kronor i timmen.
– Jag vet att jag provocerar nu, men vi måste utnyttja invandrarnas arbetsförmåga på ett bättre sätt, säger han.

Annons:

Det är i en diskussion om hur de kommunala ekonomierna på kort sikt påverkades positivt av flyktingkrisen 2015 som Johan Rosén berättar om händelsen.

– Att få igenom saker i den kommunala verksamheten är inte lätt. Jag har försökt själv i några situationer. Jag skulle måla om mina fönster och tog in en offert på 66 000. Alla privatpersoner kan bli arbetsgivare så jag registrerade mig och tog in två invandrare som fick 50 kronor i timme. De fixade fönstren och gjorde det ena och det andra. Jag gav dem så mycket arbetsuppgifter som möjligt upp till 19 900 kronor så de fick lönen skattefritt. Registrerar de sig som F-skattare kommer de höja lönen ännu mer och få skattereduktion, berättar Rosén.

50 kronor är långt under kollektivavtalets lägsta nivå. Hur ser du på det?

– För 50 kronor i timmen finns det folk som vill jobba. Här har vi de här jobben och de här personerna är så drivna och de kommer kunna höja priset på sikt. Vi vill ta bort fixartjänsten för det här är en marknad som kommunen blockerar. Vissa säger att det är svårt för en pensionär att anmäla sig som arbetsgivare, men man får väl ta hjälp?

Hur ser du på risken att din handling utkonkurrerar företag som följer kollekitvavtal?

– Jag har inga problem med det. Jag tror inte att de här jobben blir gjorda annars. Fixartjänsten fungerar inte om staten inte går in och subventionerar. Det här är den stora konflikten på arbetsmarknaden.

"Mycket för dem"

Rosén tycker att fler ska tänja på gränserna.

– Jag tycker att vi ska våga göra fel. Visst har kommunen tjänat på invandringen, men vi har ju inte tagit vara på det andra myntet. Vi har inte tagit möjligheten att utnyttja invandrarnas arbetsförmåga och tjäna pengar på det. Jag tjänade drygt 40 000 kronor på det och fick mycket mer gjort än att måla fönster. Kan vi hitta de här hålen vore det bra.

Liberalernas toppkandidat vill att kommunen undersöker möjligheten att anställa invandrare till en billig peng.

– Det finn kollektivavtal som kommunen måste följa, men kan vi inte öppna oss och testa? Hur mycket vackrare kan vi inte göra Vimmerby? Vi har många saker som ser fula ut, varför inte göra det snyggare? Staten har betalt massor med pengar till kommunerna. Min uppfattning är att invandrare vill arbeta, varför ska vi inte utnyttja det? De vill arbeta och 50 kronor extra i timmen är mycket för dem.

Fotnot: Kollektivavtalet för medlemmar i Måleriförbundet innehåller en garantilön på 162,75 kronor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt