Annons:

INN om avhoppet: ”Kan inte ta det ansvaret”

Ingela Nilsson Nachtweij (C) motiverar sitt avhopp från Vimmerby Fiber AB:s styrelse. Foto: Simon Henriksson

INN om avhoppet: ”Kan inte ta det ansvaret”

Ingela Nilsson Nachtweij (C) hoppar av styrelseuppdraget i Vimmerby Fibernät AB. Ett av skälen är den stämningsansökan som Vökby Bredband AB skickat in mot kommunen. – Jag kan inte ta ansvar för ett avtal som inte är taget i styrelsen, säger hon.

Annons:

Avtalet mellan kommunen och Zitius, som lett till en stämningsansökan från Vökby Bredband AB, är taget i Vimmerby Industrifastigheter AB. Det undertecknades av styrelseledamöterna Micael Glennfalk (M) och Helen Nilsson (S) i slutet av september 2014.

Avtalet ligger till grund för Vökby Bredbands stämningsansökan mot Vimmerby kommun på 6,8 miljoner kronor.  

Den tredje styrelseledamoten i bolaget är, sedan valet 2014, Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij. I går valde hon att lämna in en begäran om entledigande från företaget.

– Det saknas en VD eller en arbetande styrelseordförande i bolaget och det finns en massa verksamhet. Jag kan inte ta ansvar för ett avtal som inte är taget i styrelsen. Det får Helen Nilsson som ordförande ta ansvar för.

Enligt fiberrapporten från Itsam saknas avtalets bilagor med prisuppgifter. Ingen centerpartist kommer att ta Nilsson Nachtweijs plats i styrelsen:

– Vi vill avvakta revisionen och vad majoriteten vill göra. Sedan kan vi börja prata. I dagsläget måste vi få ordning på vad som har hänt och få veta hur majoriteten tänker framöver.

Vill du anlita en VD i företaget?

– Jag vill ingenting, jag har hoppat av.

Som oppositionsråd kan du väl ha en åsikt?

– Antingen anlitas en VD eller så har man en arbetande ordförande. Det krävs eftersom bolaget måste hantera att man har en stämningsansökan. Vi vet inte var den leder.

Är du rädd för att ett skadeståndskrav ska riktas mot dig om du sitter kvar i styrelsen?

– Nej. Det är så många delar i det här. Jag planerade det här 15 december och kände att fiberprojektet är väldigt skakigt och har mycket verksamhet. Jag kan inte ta ansvar för det. Det är massor med ansvar att rådda i det här och vi har ingen aning om spelreglerna just nu.

Varför kan inte Centerpartiet vara med och dela ansvaret?

– Det är för mycket i det här för en sammanträdesarvoderad styrelseledamot. Jag vill inte gå in i en operativ roll som styrelseledamot och det är vad som krävs.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt